Każdemu zasmakuje. Żałuję, że nie znałam tego przepisu wcześniej: Fantastyczny pomysł na mięso mielone, śmietanę i kapustę.
830
Przygotuj delikatny, soczysty i niesamowicie smaczny posiłek w domu według naszej prostej receptury. Świetny sposób na karmienie moich dzieci warzywami, ponieważ nie bardzo tego lubią.
Składniki:
1 cebula
1 marchewka
olej roślinny
1/2 średniej kapusty
600 g mięsa mielonego
sól
zmielony czarny pieprz
kolendra
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 marchewka
2 pomidory
zmielony czarny pieprz
1 łyżeczka cukru pudru
6 łyżek kwaśnej śmietany
pietruszka
Przygotowanie:
Pokrój cebulę w kostkę. Zetrzyj marchewki na tarce. Smaż cebulę na oleju roślinnym przez 2 minuty.
Dodaj marchewki i smaż przez kolejne 2 minuty. Pokrój kapustę na cienkie plasterki, włóż na patelnię. Mieszaj i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
Posolić mieszankę warzywną, wymieszać, włożyć do miski i ostudzić. Następnie dodać mięso mielone, sól, pieprz czarny, kolendrę, zmiażdżony czosnek i dokładnie wymieszać.
Z mieszanki formujemy klopsiki rękami. Kładziemy je na macie. Klopsiki smażymy na złoto z obu stron.
Pokrój cebulę i smaż na oleju przez 2 minuty. Dodaj startą marchewkę i smaż przez kolejne 2 minuty.
Zetrzyj pomidory do miski na grubej tarce. Wlej miksturę do rondla. Mieszaj i gotuj przez 10 minut.
Dodaj sól, czarny pieprz, cukier i wymieszaj szpatułką. Na koniec dodaj śmietankę i wszystko razem wymieszaj.
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym i umieść w nim klopsiki. Na wierzchu posmaruj przygotowany sos. Piec 35 minut w 190°C.
Po upieczeniu klopsiki udekorować natką pietruszki i można je podawać. Smacznego!