Jeśli kochasz czeską klasykę, koniecznie wypróbuj przepis na sos koperkowy z wołowiną. Można podawać z puszystymi knedlami lub gotowanymi ziemniakami.
Mięso oczyść, długim i wąskim nożem wykonaj głębokie nacięcia w mięsie, a następnie włóż pokrojony w frytki wędzony boczek.
Dokładnie posolić i pieprzyć wołowinę. Na patelnię wlej odrobinę oleju i poczekaj, aż się rozgrzeje. Następnie obsmaż na nim mięso tak, aby zarumieniło się ze wszystkich stron.
Mięso przełożyć do garnka, dodać liść laurowy, nowe przyprawy, łyżeczkę soli oraz oczyszczoną i posiekaną cebulę. Następnie zalać wrzątkiem wołowinę i gotować 90-150 minut.
W międzyczasie do drugiego garnka włóż masło, posyp je mąką i cały czas mieszając smaż lekką zasmażkę.
Do zasmażki wlać mleko, natychmiast wymieszać i gotować około 15 minut. Następnie dopraw sos solą, cukrem, octem i wlej do niego śmietanę. Sos gotuj przez 5 minut i dodaj do niego drobno posiekany świeży koperek. Następnie wszystko wymieszaj i gotuj przez kolejne 2 minuty.
Wyjmij mięso z bulionu i pokrój je w plasterki. Następnie podajemy na talerz, dodajemy kluskę lub gotowanego ziemniaka, a dodatek polewamy sosem koperkowym. Rada: Przed nabiciem mięsa włóż wędzony boczek na chwilę do zamrażarki. Będzie twardszy i łatwiejszy w obróbce.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.