Ochrona przed 5 śmiertelnymi chorobami – Sekret tkwi w codziennej filiżance kawy.

Codziennie na całym świecie ludzie konsumują około 2 miliardy filiżanek kawy.

Przeciętnie, każdy mieszkaniec globu wypija rocznie 4 kg tego napoju. Obserwuje się wzrost spożycia kawy na świecie. Szczegółowe badania w tym zakresie przeprowadziła grupa naukowców z Harvard University. Zespół naukowców z USA, analizując dane medyczne 130 000 osób pijących kawę, stwierdził, że umiarkowane jej spożycie może chronić organizm przed wieloma chorobami śmiertelnymi.

Korzyści zdrowotne płynące z picia kawy są liczne:

Choroba Parkinsona

Badania ujawniły, że umiarkowane zwiększenie spożycia kofeiny może pomóc w obniżeniu ryzyka wystąpienia choroby Parkinsona, gdyż kofeina blokuje niektóre szlaki sygnalizacyjne w komórkach.

Cukrzyca typu 2

Kawa wspomaga produkcję i działanie hormonów steroidowych, takich jak estradiol i testosteron (SHBG), które mają istotny wpływ na rozwój i utrzymanie cukrzycy. Spożywanie 6 filiżanek kawy dziennie przez mężczyzn może obniżyć ryzyko cukrzycy o 50%. U kobiet, ryzyko to może zostać zredukowane o jedną trzecią.

Choroby wątroby

Picie dwóch filiżanek kawy dziennie może zmniejszyć ryzyko raka wątroby nawet o 40%, a dwa kubki czarnej kawy mogą obniżyć ryzyko śmiertelności z powodu marskości wątroby o 70%. Ważne jest, aby pamiętać, że nie chodzi tu o chorobę wątroby o pochodzeniu wirusowym.

Niewydolność serca

Trzy do czterech filiżanek kawy dziennie, uznawane za umiarkowane spożycie, może przyczyniać się do zapobiegania chorobom serca. Eksperyment pokazał, że osoby pijące cztery filiżanki dziennie miały o 11% mniejsze ryzyko rozwoju tych chorób niż osoby niepijące kawy.

Rak jelita grubego

Ryzyko zachorowania na raka jelita grubego zmniejsza się o 26% przy spożyciu 1-2 filiżanek kawy dziennie, a trzy filiżanki lub więcej mogą obniżyć to ryzyko nawet o połowę.

Związek między kawą a zdrowiem jest obszerny. Kawa posiada liczne właściwości stymulujące i może pomagać w zapobieganiu różnym chorobom. Kofeina sprzyja utracie wagi poprzez pobudzenie metabolizmu i hamowanie rozpadu glikogenu.

W trakcie rozpadu, glukoza dostaje się do krwiobiegu, powodując uczucie sytości. Filiżanka kawy może przyspieszyć spalanie kalorii podczas aktywności fizycznej nawet trzykrotnie. Uważa się, że kawa stymuluje również produkcję serotoniny, hormonu szczęścia, co może tłumaczyć, dlaczego mężczyźni pijący kawę rzadziej popełniają samobójstwa.

Powyższe korzyści dotyczą jedynie kawy wysokiej jakości, odpowiednio zaparzonej. Dlatego pij kawę i dbaj o swoje zdrowie.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!