Owsianka grochowa bez mieszania z kiełbasą – Nietuzinkowy przepis na pyszną kolację.
617
Owsianka grochowa bez mieszania z kiełbasą – procedura przygotowania
Zainspiruj się szybkim i prostym przepisem. Owsianka grochowa bez mieszania jest smaczna i nawet początkujący kucharze nie muszą bać się jej przygotowania.
Składniki
żółty groszek – 400 g
liść laurowy – 1 szt
ziele angielskie – 5 kulek
mąka zwykła – 1 łyżka
sól dla smaku
majeranek – 1 łyżka
czosnek – 3 ząbki
czarny pieprz – do smaku
cebula – 1 szt
kiełbaski – 4 szt
olej – 2 łyżki
Przygotowanie
Namocz groch w zimnej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie gotuj około 15-30 minut z liśćmi laurowymi i nowymi przyprawami. Uwaga: W razie potrzeby podczas gotowania dodać wodę.
W misce wymieszaj wodę z mąką, usuń przyprawy z ugotowanej soczewicy, posol ją, dodaj majeranek i wyciśnięty czosnek i wymieszaj wszystkie składniki. Soczewicę doprawiamy i zagęszczamy mąką rozpuszczoną w wodzie. Następnie gotuj danie przez co najmniej kolejne 10 minut. Uwaga: Mąkę należy zagotować, aby danie było bardziej strawne.
Teraz drobno posiekaj obraną cebulę, odetnij końce kiełbasek i zrób nacięcia również w środku. Na patelni rozgrzej olej i smaż składniki przez około 5 minut. Uwaga: Gotową kaszę grochową podawać z kiełbasą, cebulą i ogórkami kiszonymi.
Jeśli masz swój ulubiony przepis lub wskazówkę, co ugotować na kolację lub szybki obiad, podziel się nim z nami w komentarzu..