Zachęci również do spróbowania osoby, które nie są przekonane do tego rodzaju kuchni. Karkówka po cygańsku to idealne danie dla miłośników takiej kuchni.

Blachę owijamy folią aluminiową i umieszczamy w piekarniku. Potrawę należy piec ok. godzinę w 200 stopniach.

Czas ten można poświęcić na przygotowanie sosu. Aby powstała idealna kompozycja smaków, należy wymieszać jogurt naturalny lub śmietanę z czosnkiem, przeciśniętym przez praskę. Do sosu można dodać również ulubione zioła i inne przyprawy.

Po upieczeniu karkówki, należy polać ją sosem i jeszcze na chwile umieścić w ciepłym piekarniku. Dobór dodatków to już tylko kwestia indywidualnych preferencji. Z pewnością sprawdzą się tutaj różne warzywa, będące alternatywą dla tych, którzy na co dzień nie jedzą mięsa.

Danie smakuje idealnie z kluskami śląskimi i ziemniakami, przygotowanymi na różne sposoby. Można je również przyrządzić na grilla. Z pewnością nie straci nic ze swojego cudownego smaku.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!