Zachęci również do spróbowania osoby, które nie są przekonane do tego rodzaju kuchni. Karkówka po cygańsku to idealne danie dla miłośników takiej kuchni.

Przygotowanie karkówki po cygańsku rozpoczynamy od marynaty. W tym celu mieszamy piwo, olej, miód i przyprawę do gyrosa.

Ziemniaki kroimy w plastry i układamy na blaszce, którą wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia. Warzywa smarujemy cienką warstwą przygotowanej marynaty. Resztę odkładamy na bok i umieszczamy w niej mięso. Powinno ono marynować się pół godziny, przy przesiąknąć jej charakterystycznym smakiem.

W tym czasie można zająć się pozostałymi produktami. Boczek należy pokroić w kostkę, a cebulę w piórka. Całość natomiast umieszczamy na ziemniakach.

Na wierzchu powinna znaleźć się zamarynowana karkówka.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!