Danie z kapusty z mięsem mielonym i śmietaną – Sprawdziłam ten przepis i nie chcę innego.

Danie kapuściane z mięsem mielonym i śmietaną – procedura przygotowania

Jeśli Twoje dzieci nie lubią warzyw, a chcesz je tego nauczyć, przygotuj danie z kapustą i z mielonym mięsem, dzięki któremu będzie przypominać warzywa. Jego przygotowanie jest łatwe.

Składniki

  • kapusta – 1000 g
  • mięso mielone – 700 g
  • cebula – 2 szt
  • marchewka – 1 szt
  • pomidory – 2–4 szt
  • kwaśna śmietana – 3 łyżki
  • sól – 1 łyżeczka
  • czarny pieprz – 1 łyżeczka
  • przyprawy do mięsa mielonego – 1 łyżeczka

Przygotowanie

Obierz i zetrzyj cebulę na grubej tarce. W tej samej misce zetrzyj grubo obraną marchewkę i wymieszaj mieszaninę ze śmietaną, przyprawą do mięsa mielonego, pieprzem, solą i mięsem mielonym. Zachowaj trochę kwaśnej śmietany do ostatecznego posmarowania potrawy.

Kapustę zetrzeć na cienkie paski i wymieszać w misce z solą. Dobrze zagnieć kapustę, aby pokryła się solą. Dzięki temu kapusta będzie miękka. Przygotuj natłuszczoną blachę, na której rozłóż połowę porcji kapusty. Następnie przykryj kapustę masą mięsną, wygładź i przykryj drugą połową kapusty.

Pomidory umyj i pokrój w plasterki tak, aby przykryły warstwę kapusty. Na koniec posmaruj pomidory odrobiną śmietanki, przykryj blachę folią i piecz budyń kapuściany z mięsem mielonym w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 5 minut.

Po pięciu minutach zdejmij folię i piecz przez kolejne 30-40 minut. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!