Danie z kapusty z mięsem mielonym i śmietaną – Sprawdziłam ten przepis i nie chcę innego.
88
Danie kapuściane z mięsem mielonym i śmietaną – procedura przygotowania
Jeśli Twoje dzieci nie lubią warzyw, a chcesz je tego nauczyć, przygotuj danie z kapustą i z mielonym mięsem, dzięki któremu będzie przypominać warzywa. Jego przygotowanie jest łatwe.
Składniki
kapusta – 1000 g
mięso mielone – 700 g
cebula – 2 szt
marchewka – 1 szt
pomidory – 2–4 szt
kwaśna śmietana – 3 łyżki
sól – 1 łyżeczka
czarny pieprz – 1 łyżeczka
przyprawy do mięsa mielonego – 1 łyżeczka
Przygotowanie
Obierz i zetrzyj cebulę na grubej tarce. W tej samej misce zetrzyj grubo obraną marchewkę i wymieszaj mieszaninę ze śmietaną, przyprawą do mięsa mielonego, pieprzem, solą i mięsem mielonym. Zachowaj trochę kwaśnej śmietany do ostatecznego posmarowania potrawy.
Kapustę zetrzeć na cienkie paski i wymieszać w misce z solą. Dobrze zagnieć kapustę, aby pokryła się solą. Dzięki temu kapusta będzie miękka. Przygotuj natłuszczoną blachę, na której rozłóż połowę porcji kapusty. Następnie przykryj kapustę masą mięsną, wygładź i przykryj drugą połową kapusty.
Pomidory umyj i pokrój w plasterki tak, aby przykryły warstwę kapusty. Na koniec posmaruj pomidory odrobiną śmietanki, przykryj blachę folią i piecz budyń kapuściany z mięsem mielonym w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 5 minut.
Po pięciu minutach zdejmij folię i piecz przez kolejne 30-40 minut. Smacznego!