Nie przejmuj się, jeśli brakuje ci miejsca na beczki do kiszenia kapusty – do tego przepisu potrzebny ci będzie jedynie słoik, który każdy z nas ma w swoim domu.

Z główki kapusty otrzymasz około 4 słoiczki.

W pierwszej kolejności należy pokroić kapustę i ją posolić. Nie dodawaj żadnych innych przypraw. Wymieszaj rękami.

Następnie odstaw całość na 12 godzin, aby kapusta puściła delikatnie soki. Otrzymany sok nie wyrzucamy tylko przekładamy razem z kapustą do słoików.

Przygotowane wcześniej szklane słoiki mocno zakręć i przełóż do wielkiego garnka. Gotowe przetwory odstaw na kilka dni w ciepłe pomieszczenie.

Po około tygodniu możesz śmiało umieścić słoiczki w swojej spiżarni.  Z przygotowaną kapustką nic złego się nie stanie! Nie pleśnieje, ani nie psuje się.Spokojnie wytrzyma cały sezon, a nawet dłużej!

Życzę smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!