Nie przejmuj się, jeśli brakuje ci miejsca na beczki do kiszenia kapusty – do tego przepisu potrzebny ci będzie jedynie słoik, który każdy z nas ma w swoim domu.
20 983
Z główki kapusty otrzymasz około 4 słoiczki.
W pierwszej kolejności należy pokroić kapustę i ją posolić. Nie dodawaj żadnych innych przypraw. Wymieszaj rękami.
Następnie odstaw całość na 12 godzin, aby kapusta puściła delikatnie soki. Otrzymany sok nie wyrzucamy tylko przekładamy razem z kapustą do słoików.
Przygotowane wcześniej szklane słoiki mocno zakręć i przełóż do wielkiego garnka. Gotowe przetwory odstaw na kilka dni w ciepłe pomieszczenie.
Po około tygodniu możesz śmiało umieścić słoiczki w swojej spiżarni. Z przygotowaną kapustką nic złego się nie stanie! Nie pleśnieje, ani nie psuje się.Spokojnie wytrzyma cały sezon, a nawet dłużej!