Marynowana kapusta z octem jest po prostu rewelacyjna, a moi domownicy są po prostu zachwyceni jej smakiem. Przepis.

Dzisiaj podzielę się przepisem na marynowaną kapustę z octem.

Jej pyszny smak doceniają wszyscy moi domownicy i gości ona na naszym stole każdej jesieni.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować:

  • 2-3 kg białej kapusty,
  • 2-3 marchewki,
  • 5-6 ząbków czosnku,
  • 1,5 litra wody,
  • 9 łyżek cukru,
  • 200 ml octu,
  • 2 łyżki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Sposób przygotowania:

Kapustę umyj i podziel każdą główkę na 8-10 części. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek pokrój na drobne kawałki. Wszystkie warzywa przełóż do pojemnika.

Wodę wlej do garnka. Dodaj do niej ocet, cukier, sól i pieprz. Aby uzyskać bardziej wyrazisty smak, możesz użyć większej ilości przypraw. Wodę zagotuj, a następnie przelej do pojemnika przygotowaną kapustą, marchewką i czosnkiem.

Po ostygnięciu solanki, wstaw pojemnik z całą jego zawartością na jeden dzień do lodówki. Po tym czasie możesz cieszyć się smakiem umiarkowanie pikantnie marynowaną kapusty z octem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!