Marynowana kapusta z octem jest po prostu rewelacyjna, a moi domownicy są po prostu zachwyceni jej smakiem. Przepis.
3 078
Dzisiaj podzielę się przepisem na marynowaną kapustę z octem.
Jej pyszny smak doceniają wszyscy moi domownicy i gości ona na naszym stole każdej jesieni.
Do jej przygotowania będziesz potrzebować:
2-3 kg białej kapusty,
2-3 marchewki,
5-6 ząbków czosnku,
1,5 litra wody,
9 łyżek cukru,
200 ml octu,
2 łyżki soli,
1 łyżeczka pieprzu.
Sposób przygotowania:
Kapustę umyj i podziel każdą główkę na 8-10 części. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek pokrój na drobne kawałki. Wszystkie warzywa przełóż do pojemnika.
Wodę wlej do garnka. Dodaj do niej ocet, cukier, sól i pieprz. Aby uzyskać bardziej wyrazisty smak, możesz użyć większej ilości przypraw. Wodę zagotuj, a następnie przelej do pojemnika przygotowaną kapustą, marchewką i czosnkiem.
Po ostygnięciu solanki, wstaw pojemnik z całą jego zawartością na jeden dzień do lodówki. Po tym czasie możesz cieszyć się smakiem umiarkowanie pikantnie marynowaną kapusty z octem. Smacznego!