Lepiej zrób więcej słoików. Zaskoczę Cię tym przepisem: Pyszne babcine pomidory z kapustą.

Kiedy robię przetwory na zimę wszyscy domownicy są zaangażowani. Mąż pomaga w krojeniu, dzieci myją, a ja wszystko wkładam do słoików. Ciągle próbuję czegoś nowego, ale mam też swoje sprawdzone przepisy.

Jeden z moich ulubionych to babcine pomidory z kapustą na zimę. Smak tej mieszanki pamiętam z dzieciństwa i nadal bardzo go lubię! W zimowe wieczory moja babcia smażyła ziemniaki i otwierała słoik chrupiącej kapusty z soczystymi marynowanymi pomidorami.

Składniki:

  • 1,5 kg pomidorów
  • 1 biała kapusta
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 100 ml octu
  • liść laurowy, ziarna pieprzu
  • trzy litrowy słoik

Przygotowanie:

Posiekaj kapustę, umyj pomidory i odstaw na kilka minut. Umieść warstwę kapusty, 2 liście laurowe i kilka ziarenek pieprzu na dnie wysterylizowanego słoika.

Następnie dodaj warstwę pomidorów. Zmieniaj warzywa, aby całkowicie wypełnić słoik.

Warzywa zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Następnie  odlej wodę do rondla, dodaj sól i cukier i zagotuj.

Wlej płyn z powrotem do słoika, dodaj ocet i natychmiast zamknij sterylnymi pokrywkami. Odwróć słoik do góry dnem, przykryj ciepłym kocem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

To wszystko, przystawka z pomidorów i kapusty jest gotowa. Jestem pewien, że Ci się spodoba. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!