Przepisy kulinarne Lubimy kapustę bardziej niż ziemniaki i ryż: Przepis na duszoną czerwoną kapustę według starej książki kucharskiej. Last updated lut 6, 2023 8 749 Czerwona kapusta jest pełna witamin i składników odżywczych, ale jest też idealnym dodatkiem do świątecznego niedzielnego obiadu. Jeśli jednak przygotujesz go w ten sposób, jest to skończone dzieło sztuki, którego po prostu nie da się porównać z niczym innym! Składniki: 800 g czerwonej kapusty 2 łyżeczki soli 2 cebule 3 łyżki kr. cukier 200 ml bulionu wołowego (może być też warzywny) trochę oleju (do smażenia cebuli) 1-2 łyżeczki soku z cytryny Dodatkowo: 100 ml wody ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu Przygotowanie: Pokrój kapustę i posól ją. Dobrze wymieszać. I pozwól mu odpocząć przez chwilę. Obierz i drobno posiekaj cebulę. Podsmaż cebulę na odrobinie oleju. Następnie dodać cukier granulowany. Pozostawić na ogniu, ciągle mieszając, aż cukier się skarmelizuje. Następnie dodaj kapustę do mieszanki. Dobrze wymieszać. Dusić około 5 minut, ciągle mieszając. Zalej bulionem i pozwól mu delikatnie dusić się pod pokrywką. Następnie dodaj sok z cytryny. Na koniec zagęścić mieszanką wody i czarnego pieprzu. Mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. Teraz możemy podawać. Życzymy smacznego! 🙂