Zasmakuj w kapuśniaku po ukraińsku i zobacz, jak goście nie będą mogli się oprzeć prosząc o więcej.

Kapuśniak, tradycyjna potrawa słowiańska, jest przygotowywany przez wiele rodzin i rozkoszą dla wszystkich, dzięki jego aromatycznemu, lekko kwaśnemu i delikatnie słodkawemu smakowi.

Zarówno dzieci, jak i dorośli będą oczarowani tym pierwszym daniem, z uwagi na fakt, że nawet wybredne dzieci nie zorientują się, że jedzą kapustę. Szczególnie gdy przygotowywany jest po ukraińsku, od kapuśniaku krewnych trudno odciągnąć.

Wskazówki do przygotowania kapuśniaku ukraińskiego:

Ta zupa najlepiej smakuje z tłustym mięsem, dlatego używamy żeberek wieprzowych. Przygotowujemy przepis na 5-litrowy garnek, gdyż warto gotować dużą ilość tego aromatycznego, wyjątkowo smacznego dania.

Składniki:

  • sól, czarny pieprz mielony – do smaku
  • papryka – 1 łyżeczka
  • żeberka wieprzowe – 700 g
  • ziemniaki – 500 g
  • kapusta kiszona – 500 g
  • proso – 80 g
  • cebula – 150 g
  • marchewka – 150 g
  • koncentrat pomidorowy – 50 g
  • liście laurowe – 2 sztuki
  • czosnek – 2 ząbki
  • olej słonecznikowy

Przygotowanie:

  1. Żeberka należy najpierw pokroić.
  2. Gotujemy mięso, dodając do bulionu sól.
  3. Cebulę posiekać drobno i podsmażyć na oleju słonecznikowym do uzyskania przezroczystości.
  4. Marchewkę ścieramy na tarce, dodajemy do cebuli i smażymy przez 5-7 minut.
  5. Wyciśniętą i pokrojoną kapustę dodajemy do warzyw, dusząc na małym ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
  6. Dodajemy do patelni koncentrat pomidorowy i paprykę, mieszając dokładnie, gotujemy jeszcze przez 5 minut.
  7. Kaszę jaglaną myjemy i zalewamy wrzątkiem na 25-30 minut.
  8. Ziemniaki myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do bulionu wraz z solą i pieprzem.
  9. Gdy ziemniaki będą niemal gotowe, dodajemy kaszę jaglaną, a następnie warzywa. Gotujemy jeszcze przez 10 minut.
  10. Dodajemy liść laurowy, posiekany czosnek i zdejmujemy z ognia.

Podawać kapuśniak ukraiński można z kwaśną śmietaną, a wedle gustu także z koperkiem. Podziel się w komentarzach, czy wolisz kapuśniak z kiszonej czy ze świeżej kapusty.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!