Robię co każdy weekend: Mięso w stylu kapitana – Zrób raz, a będziesz je robić non stop. Nowy hit.

Na początku należy obrać ziemniaki. Ugotować je na półtwardo w posolonej wodzie tak, aby później łatwo je pokroić.

W tym czasie można przygotowywać sos. Masło trzeba rozpuścić w rondlu a następnie dodać do niego łyżkę mąki, cały czas trzymając na ogniu aż do momentu, gdy powstanie biała piana. Wtedy należy dodać 250 ml zimnego mleka.

Na końcu całość lekko posolić, kontynuując mieszanie. Sos doprowadzić do wrzenia. Gdy do tego dojdzie, wyłączyć ogień i odstawić do ostudzenia.

Pozostałe składniki należy pokroić: mięso na kawałki, ziemniaki w plastry, cebulę w pierścienie, a ser zetrzeć na grubej tarce.

Formę do pieczenia należy posmarować olejem roślinnym. Na dole ułożyć warstwę cebuli a na niej przyprawione pieprzem i solą mięso. Kolejną warstwę będą tworzyć ziemniaki. Całość polać lekko ostudzonym sosem i posypać serem.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!