Robię co każdy weekend: Mięso w stylu kapitana – Zrób raz, a będziesz je robić non stop. Nowy hit.

Przepis ten jest znany praktycznie wszystkim, którzy mieli przyjemność przebywać w kuchni. W najbardziej popularnej wersji wszystkie warstwy smaruje się majonezem.

Jednak przyprawa ta ma bardzo duży wpływ na smak poszczególnych produktów a także, ze względu na swoją konsystencję, nie nadaje się do obróbki termicznej.

W oryginalnej wersji małe kawałki mięsa są pieczone i podawane z sosem beszamelowym. A w jaki sposób przygotować to danie bez majonezu?

Składniki (4 porcje):

  • 500 g mięsa wołowego lub wieprzowego,
  • maksymalnie 6 ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 100 g twardego sera,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • pieprz i sól do przyprawienia.

Sos:

  • 50 g masła,
  • 250 ml mleka,
  • łyżka mąki,
  • sól.

Przygotowanie:

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!