Kalafior zapiekany pod serem: Niepowtarzalnie pyszny smak. Smaczne, szybkie danie.
3 148
Kalafior można śmiało nazwać królem warzyw. Jest idealnym warzywem zarówno dla dzieci, jak i dorosłych, zawiera więcej witaminy C nawet niż owoce cytrusowe. Możesz jeść duże ilości kalafiora bez obawy o przybranie na wadze.
Poza tym ten wartościowy produkt ma niepowtarzalnie pyszny smak! Kalafiora najłatwiej dodać do zupy bądź podać z bułką tarta. Dziś chętnie podzielę się z Wami przepisem na pysznego kalafiora zapiekanego w piekarniku. Uwierz mi, to danie nie pozostawi Cię obojętnym!
Składniki
Kalafior – 500 g
Twardy ser – 100 g
Kwaśna śmietana – 3 łyżki
Jajko – 1 sztuka
Czosnek – 2 ząbki
Masło – 2 łyżki
Koperek – 2 łyżki
Bułka tarta – 40 g
Sól – do smaku
Czarny pieprz (mielony) – do smaku
Przygotowanie
Podziel kalafiora na różyczki. Zagotuj i posól wodę, wrzuć kalafior i gotuj przez 3-4 minuty, aby warzywo nie ciemniało podczas gotowania, możesz dodać do wody trochę soku z cytryny. Odcedź kalafiora. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Naczynie do pieczenia posmaruj masłem, włóż warzywa. W misce ubij jajko ze śmietaną, dodaj czosnek, koperek, sól i pieprz. Przygotowanym sosem polej kalafior i posyp startym serem i bułką tartą. Piecz w piekarniku przez 15 minut na złoty kolor.