Rozdziel kalafior na różyczki. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek i 2 łyżki masła na małym ogniu. Dodaj różyczki kalafiora, sól i czarny pieprz do smaku. Gotuj na małym ogniu, aż kalafior będzie złocisty i miękki. Odstaw na bok. Drobno posiekaj średnią cebulę. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy z oliwek na małym ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, mieszając, aż będzie miękka i lekko złocista. Pokrój grzyby na mniejsze kawałki. Dodaj grzyby do patelni z cebulą.
Dodaj 1 łyżeczkę soli, szczyptę czarnego pieprzu, 1 łyżkę czosnku w proszku i 1 łyżkę suszonej pietruszki. Mieszaj na średnim ogniu, aż cały płyn odparuje i grzyby będą dobrze podsmażone. Dodaj 3/4 szklanki kwaśnej śmietany i 1/4 szklanki wody do patelni z grzybami. Mieszaj na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Dodaj podsmażony kalafior do patelni z grzybami i sosem. Dobrze wymieszaj, aby kalafior pokrył się sosem. Przełóż mieszankę do naczynia żaroodpornego.
Posyp obficie startym serem mozzarella. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż ser się roztopi i uzyska złocisty kolor. Posyp danie świeżą posiekaną natką pietruszki (opcjonalnie).
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.