Kalafior z grzybami i serem mozzarella – Znika ze stołu w kilka chwil

Dzisiaj przygotujemy pyszne danie z kalafiora, grzybów i sera mozzarella. Jest to prosta i smaczna potrawa, idealna na obiad lub kolację. Zaczynajmy!

Składniki:

  • 1 kalafior
  • Oliwa z oliwek (około 3 łyżek)
  • 2 łyżki masła (30 g)
  • Sól
  • Czarny pieprz
  • 1 średnia cebula
  • 4 szklanki grzybów (300 g)
  • 1 łyżeczka soli
  • Szczypta czarnego pieprzu
  • 1 łyżka czosnku w proszku
  • 1 łyżka suszonej pietruszki
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany (200 g)
  • 1/4 szklanki wody (50 ml)
  • Rozdrobniony ser mozzarella
  • Świeża posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)

Instrukcje:

Rozdziel kalafior na różyczki. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek i 2 łyżki masła na małym ogniu. Dodaj różyczki kalafiora, sól i czarny pieprz do smaku. Gotuj na małym ogniu, aż kalafior będzie złocisty i miękki. Odstaw na bok. Drobno posiekaj średnią cebulę. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy z oliwek na małym ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, mieszając, aż będzie miękka i lekko złocista. Pokrój grzyby na mniejsze kawałki. Dodaj grzyby do patelni z cebulą.

Dodaj 1 łyżeczkę soli, szczyptę czarnego pieprzu, 1 łyżkę czosnku w proszku i 1 łyżkę suszonej pietruszki. Mieszaj na średnim ogniu, aż cały płyn odparuje i grzyby będą dobrze podsmażone. Dodaj 3/4 szklanki kwaśnej śmietany i 1/4 szklanki wody do patelni z grzybami. Mieszaj na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Dodaj podsmażony kalafior do patelni z grzybami i sosem. Dobrze wymieszaj, aby kalafior pokrył się sosem. Przełóż mieszankę do naczynia żaroodpornego.

Posyp obficie startym serem mozzarella. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż ser się roztopi i uzyska złocisty kolor. Posyp danie świeżą posiekaną natką pietruszki (opcjonalnie).

Gotowe! Smacznego! Ciesz się pysznym kalafiorem z grzybami i serem mozzarellą!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!