Jest to prosty przepis, którego przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu: Miękki środek smażonego i chrupiącego kalafiora z pewnością zachwyci.
4 232
Na polskich stołach nieczęsto pojawia się kalafior.
To ogromna strata, ponieważ warzywo to może mieć wiele zalet zdrowotnych, ale przede wszystkim doskonale smakować. Ma wspaniały aromat i konsystencję. Kalafior w cieście może być stosowany jako danie dodatkowe lub jako dodatek do potraw. Dowiedz się, jak go przyrządzić!
Oto rzeczy, których będziesz potrzebować
1 duży kalafior
250 ml wody
ok. 100 g mąki pszennej
2 jajka kurze
Kurkuma
Mielona słodka papryka
Papryka chili
Pieprz czarny
Sól
ok. 15 ml mleka
Olej do smażenia
Jak przygotować:
Po umyciu kalafiora pokrój go na cienkie plasterki.
Włóż wodę do rondla, doprowadź ją do wrzenia, a następnie dodaj plastry kalafiora.
Gotować przez około 7-8 minut.
W misce połącz mąkę i przyprawy. Możesz dostosować ich ilość do swoich upodobań.
W drugiej misce umieść 2 jajka kurze. Użyj widelca lub trzepaczki, aby je rozbić. Następnie umieść kalafiora w mieszance przypraw i mąki. Na koniec pokryj kalafior jajkiem.
Gotuj kalafior przez kilka sekund na patelni, aż stanie się chrupiący. To wszystko, smacznego!