Nie do wiary, jak pyszne może być. To ciasto jogurtowe rozpływa się w ustach – odkryj prosty przepis z użyciem zwykłego białego jogurtu
309
Nigdy nie jadłam tak pysznego ciasta: Każdy będzie Cię pytał o przepis! Zrób w domu puszyste ciasto jogurtowe, które jest bardziej miękkie niż chmurka.
Nieodparty przysmak bez mąki i oleju, idealny do podwieczorku. Doskonały przepis na puszyste ciasto jogurtowe.
Składniki:
4 jajka (oddzielić białka od żółtek)
3 łyżki granulowanego cukru
3 łyżki skrobi kukurydzianej
1,5 szklanki jogurtu greckiego (400 g)
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
Opcjonalnie:
Kawałki czekolady
Orzechy
Wiórki kokosowe
Kakao
Czekoladowy lukier
Przygotowanie:
Najpierw rozbij jajka do miski. Oddziel białka od żółtek. Do miski z żółtkami dodać cukier.
Ubić mikserem. Wsypać proszek do pieczenia. Dodać skrobię i wymieszać trzepaczką. Następnie do mieszanki dodaj jogurt. Dobrze wymieszaj trzepaczką. Do miski z białkami dodaj sól. Ubij śnieg mikserem. Do ubitej piany dodać masę żółtkową i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać do formy (średnica 18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto wymieszaj szpikulcem. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika. Pieczemy najpierw 30 minut w temperaturze 160°C, a następnie 10 minut w temperaturze 140°C.
Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia w piekarniku. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Możesz podawać.