Jeśli tak jak ja uwielbiasz cynamon koniecznie spróbuj tego przepisu! Bułeczki są niesamowicie delikatne i niezwykle aromatyczne. Jestem pewna, że Twoje dzieci je pokochają, dlatego od razu zrób dwie porcje!
Składniki
- 260ml mleka
- 370g mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 7 g suchych drożdży
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki masła
- pół łyżeczki cynamonu
-
Przygotowanie:
Do rondelka wlej 100 ml mleka i 20 g mąki, mieszaj aż uzyskasz gładką masę. Trzymaj na średnim ogniu przez około trzy minuty, stale mieszając. Powinnaś uzyskać masę przypominającą pudding. Niech ostygnie.
W tym czasie przygotuj drożdże. Wymieszaj je z ciepłym mlekiem i 2 łyżkami cukru ( odstaw na około 10-15 minut ).
Przesiej pozostałą mąkę, dodaj sól i wymieszaj. Następnie zrób w niej wgłębienie i wbij w nie jajo ( musi ono być w temperaturze pokojowej ), wlej mleko drożdżowe i schłodzoną masę z mąki i mleka.
Zagnieć ciasto mikserem (5 minut) lub rękami (10 minut). Następnie dodaj 1 łyżkę miękkiego masła i ugniataj, aby uzyskać jednolite ciasto. Powinno być one elastyczne i nie przylepiać się do dłoni.
Odstaw je w wysmarowanej masłem misce , przykrytej folią spożywcza przez około 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wymieszaj cynamon z cukrem i 2 łyżami roztopionego masła. Połóż ciasto na stole, zmiażdż je otrzymując duży „naleśnik”. Pokrój go na 8 równych części, każdą uformuj w kulkę.
Każdą kulkę ciasta rozciągnij w owal. Posmaruj masłem, posyp cukrem cynamonowym i zawiń w następujący sposób: najpierw złóż boki do wewnątrz, rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta, a następnie zwiń w rulon formując kształt bułeczki. Połóż na pergaminie, przykryj folią i pozostaw na godzinę w ciepłym miejscu.
Kiedy bułeczki urosną, posmaruj je ubitym jajkiem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 20 minut. Gdy bułki będą gotowe, wyjmij je z formy i przenieś na kratkę ( bez papieru), aby ostygły. Smacznego!