Japoński sernik z trzech składników. Bajecznie delikatny i puszysty. Każdy kawałek rozpływa się w ustach.

Jest to jeden z najbardziej udanych przepisów jakie znalazłam w internecie: japoński sernik sufletowy. Zachęcona tak prostymi składnikami postanowiłam go przyrządzić, jego smak zachwycił mnie tak bardzo, że przygotowuje go tylko gdy mam okazję.

Składniki dla 4 osób:

  • 3 jajka
  • 120 g białej czekolady
  • 120 g śmietankowego serka

Przygotowanie:

1 Rozdziel jajka, umieść białka w większej misce i włóż do lodówki.

2 Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Przygotuj pasek papieru do pieczenia około 20 cm x 50 cm.

3 Posiekaj białą czekoladę i włóż do dużej aluminiowej miski, a następnie roztop w gorącej kąpieli wodnej. Mieszaj, aż masa będzie gładka.

4 Teraz wyjmij trzy białka z lodówki i ubij mikserem.

5 Dodaj 120 g serka śmietankowego do czekolady i dobrze wymieszaj.

6 Następnie dodaj trzy żółtka i ponownie dobrze wymieszaj, aż mieszanina będzie jednorodna.

7 Kolejno ostrożnie dołóż w 3 porcjach ubitą pianę z białek i dobrze wymieszaj masę za pomocą trzepaczki.

8 Delikatnie posmaruj papier do pieczenia masłem.

9 Umieść w blaszce do pieczenia (15 cm, najlepiej z wysokimi krawędziami) na nie odpowiedniej wielkości kółko wycięte z papieru do pieczenia i przygotowany wcześniej pasek z papieru z boku formy.

10 Wlej mieszankę ciasta do formy, stuknij dłonią kilka razy w blat na którym stoi forma, aby umożliwić powstanie pęcherzyków powietrza w cieście.

11  Teraz piecz ciasto w trzech fazach: 15 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza, 15 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza, następnie całkowicie wyłącz ogrzewanie i zostaw ciasto w piekarniku na kolejne 15 minut.

13 Następnie wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na ruszcie.

14 Możesz posypać ciasto cukrem pudrem, jeśli masz na to ochotę. Gotowe!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!