1 Rozdziel jajka, umieść białka w większej misce i włóż do lodówki.
2 Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Przygotuj pasek papieru do pieczenia około 20 cm x 50 cm.
3 Posiekaj białą czekoladę i włóż do dużej aluminiowej miski, a następnie roztop w gorącej kąpieli wodnej. Mieszaj, aż masa będzie gładka.
4 Teraz wyjmij trzy białka z lodówki i ubij mikserem.
5 Dodaj 120 g serka śmietankowego do czekolady i dobrze wymieszaj.
6 Następnie dodaj trzy żółtka i ponownie dobrze wymieszaj, aż mieszanina będzie jednorodna.
7 Kolejno ostrożnie dołóż w 3 porcjach ubitą pianę z białek i dobrze wymieszaj masę za pomocą trzepaczki.
8 Delikatnie posmaruj papier do pieczenia masłem.
9 Umieść w blaszce do pieczenia (15 cm, najlepiej z wysokimi krawędziami) na nie odpowiedniej wielkości kółko wycięte z papieru do pieczenia i przygotowany wcześniej pasek z papieru z boku formy.
10 Wlej mieszankę ciasta do formy, stuknij dłonią kilka razy w blat na którym stoi forma, aby umożliwić powstanie pęcherzyków powietrza w cieście.
11 Teraz piecz ciasto w trzech fazach: 15 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza, 15 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza, następnie całkowicie wyłącz ogrzewanie i zostaw ciasto w piekarniku na kolejne 15 minut.
13 Następnie wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na ruszcie.
14 Możesz posypać ciasto cukrem pudrem, jeśli masz na to ochotę. Gotowe!
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.