Jakie efekty można zaobserwować jedząc trzy jajka dziennie – Zmiany widoczne są już po tygodniu.
Dieta wegańska w ostatnim czasie zyskuje co raz większą popularność wśród najczęściej wybieranego modelu żywieniowego.
Zwolennicy takiej diety twierdzą, że całkowite wyeliminowanie produktów odzwierzęcych oraz nabiału, wpływa bardzo korzystnie na nasze zdrowie. Przechodząc na weganizm, nie są świadomi jednak, jak dużo wartości odżywczych wykluczyli! Wiele produktów, takich jak np jajka, są bardzo ważnym składnikiem zdrowej diety.
Wzbogacenie przynajmniej jednego posiłku o jajka, dostarczy nam składników, odpowiedzialnych za utrzymanie naszego zdrowia na najwyższym poziomie. Zawarte w nich wartości odżywcze, wpływają na prawidłowe działanie układu odpornościowego, przynosząc ogrom korzyści.
Niski poziom cholesterolu
Cholesterol odgrywa w naszym organizmie niezwykle ważną funkcję. Wspomaga układ odpornościowy biorąc udział w tworzeniu witaminy D3. Utrzymanie prawidłowego poziomu jest więc bardzo ważne, jednak dostarczany w nadmiarze może wyrządzić więcej szkód niż pożytku.
Spożywając jajka, nie musimy się martwić o przekroczenie zalecanej dziennej normy, z uwagi na to ,że posiadają go bardzo mało. Jedno jajko zawiera tylko od 180-186 mg cholesterolu.
Wysoka zawartość składników odżywczych
Witamina D3 zawarta w jajkach to kolejny niezbędny element w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Odpowiedzialny jest za wchłanianie wapnia oraz fosforu, dzięki którym nasze kości oraz zęby są silne i mocne. Poranna jajecznica zrobiona z 4 jaj, dostarczy nam 1/4 dziennego zapotrzebowania witaminy D3.
Jajka posiadają również inne, ważne składniki odżywcze, takie jak żelazo, magnez, ryboflawiny, a także witaminę A,E i B6. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy takich jak luteina czy zeaksantyny zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób narządu wzroku.
Bogactwo w białka
Zawartość biała w jednej porcji mięsa, jest równa dwóm spożytym jajkom, które prócz tego że są doskonałym zdrowym zamiennikiem, mają jednocześnie niski poziom tłuszczu. Białko to główny składnik diety odchudzającej, odpowiedzialne za zmniejszenie apetytu oraz przyśpieszenie metabolizmu. W jednym jajku jest aż 6 gram białka, które nie tylko wspomaga odchudzanie, ale również bierze udział w budowie mięśni oraz tkanek.
Nieodłączny element zdrowej diety
Jajka to sycący, niskokaloryczny produkt który można przyrządzić na mnóstwo sposobów. Dzięki niskiej zawartości cholesterolu, oraz dużej ilości białka wspomagają utratę wagi, co potwierdzają badania naukowe prowadzone w instytucjach zajmujących się żywieniem, takich jak American Collage Nutrition oraz International Journal of Obesity. Zawarte w nich składniki oraz przeciwutleniacze wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu, redukując wystąpienie chorób serca.