Oto przepis na ciasto „Jagodowa chmurka” na każdą okazję – skusi każdego łasucha. Niezwykle smaczne

Jagodowa Chmura to niezwykły deser, który charakteryzuje się chrupiącym spodem, delikatnym musem z jagód i galaretek oraz kremową warstwą śmietanową. Lekkie, orzeźwiające i wyjątkowo smaczne ciasto idealnie sprawdza się na letnie spotkania z rodziną i przyjaciółmi.

 

Składniki:

Na spód:

  • 200 g ciasteczek
  • 100 g roztopionego masła

Na mus jagodowy:

  • 750 g jagód
  • 3 opakowania galaretki jagodowej
  • 600 ml wrzącej wody

Na masę śmietanową:

  • 600 ml śmietany kremówki (36%)
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 6 łyżek ciepłej wody

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie spodu:

Zmiel ciasteczka na drobno. Wymieszaj z roztopionym masłem, aż powstanie jednolita masa. Wyłóż masę na spód tortownicy (ok. 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i dociśnij. Wstaw do lodówki.

  1. Przygotowanie musu jagodowego:

Rozpuść 3 opakowania galaretki jagodowej w 600 ml wrzącej wody. Dodaj jagody i zmiksuj na gładką masę. Podziel na dwie części: 1/3 i 2/3. Wylej 1/3 musu na schłodzony spód i wstaw do lodówki do stężenia.

  1. Przygotowanie masy śmietanowej:

Namocz żelatynę w 6 łyżkach ciepłej wody na 10 minut. Ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno. Dodaj mascarpone i wanilię, delikatnie mieszając. Dodaj rozpuszczoną żelatynę, mieszając, aż masa będzie jednolita. Podziel na dwie części: 1/3 i 2/3.

  1. Układanie warstw:

Na stężałą warstwę musu jagodowego wylej 1/3 masy śmietanowej. Wstaw do lodówki. Na stężałą warstwę śmietanową wylej 2/3 musu jagodowego. Wstaw do lodówki. Na stężałą warstwę musu wylej 2/3 masy śmietanowej. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub na noc.

  1. Chłodzenie i podanie:

Udekoruj świeżymi jagodami, orzechami i listkami mięty. Pokrój na kawałki i serwuj schłodzone.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!