Doświadczone gospodynie domowe zdradzają swój sekret: Strucle nie pękające z boku dzięki temu zabiegowi.

Kto by nie uwielbiał strudla tradycyjnego?

Zawsze na świątecznym stole nasze babcie wiedziały czego nie może zabraknąć: orzechów włoskich, maku, twarogu oraz strudla kakaowego, które zawsze przygotowywały go najlepiej. Od doświadczonych gospodyń mamy kilka cennych rad aby podczas pieczenia strucli ciasto nie pękało na bokach.

Wskazówkami przydatnymi z Facebooka upieczesz najlepszego strudla, który nie popęka. Możliwe, że niektóre procedury już znasz, a niektóre zaskoczą Cię na pewno. Musisz je połączyć a z pewnością wyjdzie Ci najpyszniejszy strudel na świecie.

Wiele gospodyń domowych na przełomie swojego doświadczenia zauważyło, że wilgotniejsze nadzienie takie jak kakao czy twaróg powodują zamoczenie ciasta, które podczas pieczenia pęka.

Przygotuj strudel tak, aby nie pękał.

Ciasta przygotowanie

Podstawową zasadą jest dobrze wyrośnięte ciasto. Następnie trzeba to ciasto rozwałkować i zwinąć, a później odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 15-20 minut. Pierwszy krok do sukcesu to dobrze wyrośnięte ciasto.

Następny etap jest bardzo ważny. Musisz uważać aby strudel dokładnie rozwałkować i odpowiednio zwinąć. Napewno zdziwi Cię to, że ciasto na powierzchni nie będzie miało jednakowej grubości. Idealnie rozwałkowane ciasto jest od najcieńszego do najgrubszego.

 

Od strony cieńszej, która będzie wewnątrz, wałkowanie zaczynamy, a na zewnątrz będzie część ciasta grubsza. Sklejamy dobrze końcówkę ciasta (od środka odrobiną jajka można posmarować) i na spodzie pod struclem układamy. Strucla zwijać zbyt ciasno nie należy.

Luźniejsza folia zapobiegnie pękanie. Nakłuwanie ciasta na wierzchu aby sprawdzić czy ciasto jest wilgotne nie wystarczy. Pomaga, jeśli na wierzchu ciasto jest cięte w ukośnie paski.

Nacięcia nie powinny być zbyt blisko siebie i nie powinny być głębokie. Wierz ciasta powinno się posmarować.  Nadzienia ilość powinna być odpowiednia, ponieważ zbyt duża ilość może spowodować pęknięcie.

Procedura ta zalecana jest dla nadzienia kakaowego. Olejem rozwałkowane ciasto smarować. Posypać kakao lub budyniem czekoladowym lub cukrem. Skropić roztopionym masłem lub olejem.

Zawijamy strudel, smarujemy na wierzchu i pozostawiamy do wyrośnięcia. Kolejno wstawiamy do piekarnika zimnego.

Osiągniesz doskonały wynik! Jeżeli zastosowałaś wszystkie wskazówki a strudel nadal pęka być może jest to wina piekarnika. Sprawdź czy uszczelka nie jest uszkodzona, wtedy nie zasysa powietrza co powoduje gorszą jakość pieczenia. Mamy nadzieje, że wszystkie nasze wskazówki bardzo Ci pomogły.

Sukcesu życzymy!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!