Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach: Mięso, które dosłownie rozpływa się w ustach.
2 311
Ten przepis jest idealny dla zapracowanych, którzy pracują przez cały tydzień i nie mogą sobie pozwolić na codzienne gotowanie skomplikowanych potraw.
Mięso przyrządzone według tej receptury jest miękkie, delikatne i soczyste, dosłownie rozpływa się w ustach!
Składniki
1 kilogram mięsa np. chuda wieprzowina
400 gramów cebuli
100 gramów masła klarowanego
50 mililitrów wody
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie
Umyj mięso, osusz je ręcznikiem papierowym, pokrój na duże kawałki i przenieś do garnka.
Obierz cebulę i pokrój na pół pierścienia. Połóż równomiernie na wierzchu mięsa, kolejno dodaj 100 gramów masła klarowanego i zalej wodą.
Przykryj i połóż na średnim ogniu. Duś przez 1 godzinę, a następnie dodaj sól i pieprz. Dodaj posiekany czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj pokrywką i pozostaw na małym ogniu przez kolejne 1,5-2 godziny.
Włóż gotowe mięso do słoika, a potem do lodówki. Wyjmij je w razie potrzeby i podawaj do ulubionej przystawki.
Mięso łączy się z absolutnie każdym przystawką, ziemniaki, ryż, kasza, surówka z marchwi itp. Smacznego!