Przeziębienie, kaszel i bóle brzucha – nie mają szans. Odkryj sekret świeżej herbaty imbirowej.

Dzięki swojemu specyficznemu aromatowi i pikantności, korzeń imbiru jest często wykorzystywany w kuchni, a także ma wiele korzystnych efektów na zdrowie.

W sytuacjach, gdy potrzebujemy pierwszej pomocy w razie choroby, przygotowanie herbatki imbirowej, bogatej w składniki lecznicze, jest świetnym wyborem.

Idealnym momentem do spożycia tej herbaty jest zima, gdy dolegliwości takie jak nudności, niestrawność, grypa i przeziębienie są powszechne. Aby wybrać odpowiedni korzeń, zwracajmy uwagę, aby miał gładką skórkę i nie był wysuszony. Jego kolor na przecięciu może wahać się od ciemnożółtego do lekko niebieskawego.

Oto jak przygotować świeżą herbatę imbirową

  1. Zacznij od dokładnego oczyszczenia korzenia.
  2. Aby unikać marnowania, używaj obieraczki lub ostrożnie zeskrob skórkę krawędzią łyżki.
  3. 1 cm plasterka imbiru będzie wystarczający na 1/2 litra wody.
  4. Możesz zetrzeć obrany imbir na tarce o grubych oczkach lub drobno go zmielić i pozostawić w herbacie.
  5. Następnie włóż imbir do małego czajnika, zalej wrzątkiem i przykryj pokrywką.
  6. Pozostaw do zaparzenia na 15 minut.
  7. Herbatę możesz przecedzić lub pozostawić w niej imbir.
  8. Dodaj miodu, soku z cytryny i szczyptę mielonego cynamonu do smaku.

Chociaż herbatka imbirowa jest doskonała w celu wzmocnienia odporności i walki z chorobami, nie powinno się jej pić regularnie, aby imbir nadal miał pozytywny wpływ na organizm. Unikaj nadmiernego spożycia, ponieważ może prowadzić do zgagi lub mdłości.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!