Gulasz z kluskami – Każda gospodyni musi znać ten przepis.
70
Gulasz z kluskami – proces przygotowania
Składniki
cebula – 3 szt
czosnek – 3 ząbki
kapusta – 500 g
wieprzowina – 400 g
olej – 50 ml
ziele angielskie – 4 kulki
sól dla smaku
mielony kminek – do smaku
czarny pieprz – do smaku
liść laurowy – 2 szt
mielona słodka papryka – do smaku
bulion – 1000 ml
woda – według potrzeb
krem – 250 g
mąka – 2 łyżki
cukier – do smaku
Przygotowanie
Cebulę obierz, posiekaj grubo i smaż na rozgrzanym oleju przez 4-6 minut, aż się zarumieni. Obierz także ząbki czosnku i odlej wodę z kapusty, która jest drobno posiekana. Uwaga: Nie wlewaj soku z kapusty, będzie on potrzebny do ostatecznego doprawienia.
Wieprzowinę pokroić w większe kawałki i wraz z posiekanym czosnkiem dodać na patelnię z cebulą. Smaż około 1 minuty, dodaj ziele angielskie, sól, pieprz, kminek i liść laurowy. Wymieszaj składniki i dodaj czerwoną paprykę. Wskazówka: Smaż mieloną paprykę przez maksymalnie 30 sekund, aby nie stała się gorzka.
Wlać bulion do garnka, przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu przez 45 minut. Następnie na patelnię wrzucamy kapustę i w razie potrzeby uzupełniamy wodą. Dusić wszystko pod pokrywką przez kolejne 30 minut.
Na koniec porządny gulasz Szeged zagęścić śmietaną, w której rozpuściło się odrobinę mąki i gotować jeszcze 15 minut. Uwaga: Ugotowanie mąki jest ważne, aby danie było bardziej strawne. Po tym czasie doprawiamy gulasz cukrem i ewentualnie odstawionym na początku sokiem z kapusty. Wskazówka: Jeśli nie lubisz zbyt kwaśnego gulaszu, możesz dodać mniej soku lub go całkowicie pominąć.
Gotowe danie podawaj z knedlem. Danie można podawać udekorowane łyżką śmietanki. Zamiast kluski chlebowej jako dodatek można użyć ulubionego ciasta.