Lepiej przygotuj podwójną porcję bo znikają ze stołu błyskawicznie. Kotleciki mielone gryczane.

Kasza gryczana ma wielki zestaw unikalnych i użytecznych właściwości, którymi nie każde zboże może się pochwalić. Zawiera prawie wszystkie witaminy niezbędne dla naszego organizmu, a także dużo żelaza, błonnika i aminokwasów.

Przydatne substancje zawarte w kaszy gryczanej również przyczyniają się do poprawy włosów i paznokci.  Kasza gryczana to produkt o niskim indeksie glikemicznym. Dlatego też często robię te kotleciki aby „przemycić” swoim domownikom ten ogrom wspaniałych właściwości!

przepis z gryki

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 duże cebule
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 1 jajko
  • 1 czosnek
  • bułka tarta
  • sól
  • ulubione przyprawy do smaku
  • olej roślinny

PRZYGOTOWANIE

Wypłucz dobrze kaszę gryczaną wodą i trochę osuszyć na patelni. Zagotuj 2 szklanki wody, dodaj sól i dodaj grykę. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 15 minut. Jeśli to konieczne, dodaj trochę wody podczas gotowania.

dania z gryki i mięsa

Gdy kasza się ochładza, zmiel cebulę w maszynce do mięsa i wymieszaj z mięsem mielonym, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Wbij jajko do mielonego i dodaj przyprawy do smaku. Teraz dodaj kaszę i wymieszaj. Uformuj kotleciki, obtocz w bułce tartej.

obrazy słów kluczowych

Smaż na średnim ogniu z obu stron do uzyskania złotego koloru. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!