Genialne przepisy na duszoną kapustę – z tych przepisów wychodzi zawsze przepysznie. Smak i aromat warzyw jest po prostu boski.
1 981
Niezależnie czy mowa kuchni polskiej, ukraińskiej, rosyjskiej czy bałkańskiej, duszona kapusta zajmuje w niej zaszczytne miejsce.
Oprócz wyśmienitego smaku potrawa ta ma szereg zdrowotnych właściwości, takich jak przeciwdziałanie anemii czy cholesterolowi, a także dostarcza organizmowi witamin B i A oraz magnezu, wapnia i potasu. Mówiąc krótko, duszona kapusta to doskonałe danie samodzielne lub dodatek do innych potraw.
Sprawdzi się równie dobrze w towarzystwie rozmaitych mięs, grzybów, ziemniaków czy cebuli. To także świetna alternatywa dla kuchni wegetariańskiej.
Zarówno przy wyborze białej, jak i czerwonej kapusty w pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na liście. Te muszą być świeże, pozbawione zbrązowień oraz innych przebarwień. W przypadku białej kapusty zdrowa barwa to zieleń natomiast jasny fiolet to najbardziej pożądany odcień czerwonej kapusty. Warzywo powinno być też twarde, dzięki czemu unikniemy okazów, które leżą w sklepie zbyt długo.
Czerwona kapusta posiada bardzo przyjemny smak, który nie potrzebuje wielu dodatków.