Stara, cygańska receptura, dzięki której gołąbki wychodzą lepiej niż te tradycyjne: Gołąbki po cygańsku.

Nadzienie warzyw, mięsa i ryżu dokładnie wymieszać i rozpocząć przygotowanie gołąbków. Na liść kapusty nakładać niewielką ilość farszu i zawijać tak jak tradycyjne gołąbki.

Przygotować duży garnek. Wlać małą ilość wody, ułożyć warstwę gołąbków i polać ją sosem. Naprzemiennie układać warstwy sosu i gołąbków. Na koniec wlać pozostały sos i 0,5 l wody. Gotować na wolnym ogniu.

Na wierzch położyć posiekane pomidory i liście laurowe, a także wybrane przyprawy. Gotować przez ok. 30-40 minut. Gołąbki podawać ze śmietaną lub ze świeżymi ziołami. Będą idealnym daniem obiadowym w towarzystwie ziemniaków lub kaszy.

Jeśli podoba Ci się powyższy przepis, koniecznie daj nam znać w komentarzu i podziel się nim ze znajomymi na Facebooku!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!