Stara, cygańska receptura, dzięki której gołąbki wychodzą lepiej niż te tradycyjne: Gołąbki po cygańsku.
1 779
Ugotować liście kapusty w ten sam sposób jak do klasycznych gołąbków. W trakcie gotowania ostrożnie oddzielać od kapusty kolejne liście. Pozostawić do ostygnięcia.
Następnie przygotować nadzienie. Ryż ugotować na półtwardo bądź zalać wrzącą wodą i dokładnie wypłukać. Przełożyć do miski i dodać mielone mięso.
Cebulę drobno posiekać, marchew zetrzeć na tarce i podsmażyć na patelni z dodatkiem oleju. Smażyć przez ok. 5 minut, a następnie dodać drobno posiekaną w kostkę paprykę.
Do tak przygotowanych warzyw dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać. Smażyć przez kolejne 2 minuty, cały czas mieszając.
Połowę przygotowanych warzyw dodać do mięsa i ryżu. Do pozostałej na patelni części farszu dodać 0,5 litra wody, pieprz i sól. Zagotować i ostudzić.