Stara, cygańska receptura, dzięki której gołąbki wychodzą lepiej niż te tradycyjne: Gołąbki po cygańsku.

Ugotować liście kapusty w ten sam sposób jak do klasycznych gołąbków. W trakcie gotowania ostrożnie oddzielać od kapusty kolejne liście. Pozostawić do ostygnięcia.

Następnie przygotować nadzienie. Ryż ugotować na półtwardo bądź zalać wrzącą wodą i dokładnie wypłukać. Przełożyć do miski i dodać mielone mięso.

Cebulę drobno posiekać, marchew zetrzeć na tarce i podsmażyć na patelni z dodatkiem oleju. Smażyć przez ok. 5 minut, a następnie dodać drobno posiekaną w kostkę paprykę.

Do tak przygotowanych warzyw dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać. Smażyć przez kolejne 2 minuty, cały czas mieszając.

Połowę przygotowanych warzyw dodać do mięsa i ryżu. Do pozostałej na patelni części farszu dodać 0,5 litra wody, pieprz i sól. Zagotować i ostudzić.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!