Gołąbki bez ryżu nadadzą nowe brzmienie Twojemu daniu: Czym zastąpić ryż w gołąbkach.
2 555
Kapustę należy umyć i usunąć górne liście oraz łodygę. Następnie włożyć do garnka i wrzącą wodą, aby liście zmiękły. Gdy ten czas nastąpi i liście będą już elastyczne należy je wyjąć i zostawić do ostygnięcia.
W międzyczasie możemy zająć się pozostałymi składnikami. Boczek, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki trzemy na tarce i zostawiamy na sitku, aby nie były zbyt mokre lub wyciskamy ręcznie. Boczek smażymy na oleju roślinnym wraz z czosnkiem i cebulą około 7 – 10 minut.
Następnie w głębokiej misce mieszamy ziemniaki, usmażony boczek oraz mięso mielone. Dodajemy wszystkie przyprawy (oprócz liścia laurowego i ziela angielskiego).
Kolejnym krokiem jest zawijanie gołąbków i podsmażenie ich na oleju roślinnym z obu stron. Ostatni etap to pieczenie w piekarniku lub duszenie w garze – co kto lubi.
Należy dodać wtedy ziele oraz liść laurowy, wrzątek lub bulion i gotować około 40-45 min aż będą miękkie.