Chrupiące i pachnące, lepsze niż te sklepowe. Przepis idealny: Domowe francuskie bagietki.
1 036
Francuska bagietka to długa, cienka bułka z chrupiącą skórką i miękkim, pachnącym miękiszem. Tradycyjnie przygotowuje się je z 4 produktów: mąki pszennej, drożdży, soli i wody. To pyszne wypieki, można jeść zamiast zwykłego chleba.
Ciasto bagietkowe należy zagnieść wieczorem, aby rano na śniadanie stały na stole świeże ciepłe bułeczki. Zazwyczaj je się bagietkę, odłamując kawałki rękami. Ale jeśli chcesz przygotować bagietki jako kanapki, lepiej pokroić ją wzdłuż na pół lub na kawałki.
Składniki
Mąka pszenna – 470 g
Suszone drożdże – 0,5 łyżki stołowej
Sól – 2 łyżeczki
Woda – 375 ml
Przygotowanie
W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę, sól, suche drożdże. Wlej 375 ml ciepłej wody i wymieszaj łyżką, aż masa będzie gładka. Przykryj naczynie folią i pozostaw na noc w temperaturze pokojowej.
Rano przygotuj powierzchnię roboczą, posypując ją mąką. Rozłóż ciasto, spłaszcz i złóż w formie koperty. Odwróć oraz przykryj ręcznikiem kuchennym i pozostaw na kolejne 40 minut.
Po określonym czasie podziel ciasto na trzy części, z których każdą zamienisz w długi rulon i zwiń spiralnie dookoła własnej osi. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, ułóż ciasta i odstaw na kolejne 15 minut. W tym momencie rozgrzej piekarnik do 250 stopni.
Piecz bagietki przez 12-15 minut. Ochłodź je na ruszcie przed podaniem. Jeśli często masz ochotę na świeże wypieki, ale nie masz wystarczająco dużo wolnego czasu, to ta domowa bagietka będzie szybkim i przyjemnym rozwiązaniem.