Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie krążki. W dużej misce wymieszaj paprykę, oregano, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Dodaj pokrojone ziemniaki do miski i dobrze wymieszaj, aby każdy kawałek był pokryty przyprawami. Odstaw na 10-15 minut. Filety z kurczaka przekrój na dwie części. W misce wymieszaj sól, suchy czosnek i oregano. Ubij filety z kurczaka, a następnie dopraw je z obu stron przygotowaną mieszanką przypraw.
W osobnej misce wymieszaj olej roślinny, ocet, jajko, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól. Dodaj filety z kurczaka do tej mieszanki i dobrze obtocz. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Na blasze wyłożonej pergaminem ułóż równomiernie ziemniaki. Na ziemniakach ułóż filety z kurczaka. Posyp wszystko startym serem. Piecz przez 60 minut w temperaturze 180°C. Po upływie tego czasu piecz dodatkowo przez 10-15 minut, aby ser się ładnie zarumienił. Po upieczeniu wyjmij danie z piekarnika i posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj na gorąco.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.