Aby filet był łatwy do smażenia i nie rozpadał się, o ile jest zamrożony, namocz go w gazowanej wodzie mineralnej. To pozwoli przyspieszyć proces rozmrażania się ryby nawet o połowę czasu. Ponadto dzięki temu ryba stanie się bardziej miękka, a tym samym smaczniejsza. Możesz wykorzystać tę radę zarówno do smażenia, jak i pieczenia filetów.
Najlepszym sposobem, aby bezproblemowo usmażyć filet rybny, jest włożenie go do zamrażalnika. To sprawi, że podczas smażenia ryba się nie rozpadnie.
Filety rybne ułóż blisko siebie. Pokrop je cytryną, posyp szczyptą soli i pozostaw na około pół godziny. Następnie zawiń filety w papierowe ręczniki. To pozwoli im na wchłonięcie nadmiaru wilgoci. Przygotuj jajka. Wlej do nich mleko, posyp szczyptą soli i innymi dowolnymi przyprawami.
Obtaczaj rybę w mące, potem w jajkach, a następnie w bułce tartej. Tak przygotowane filety pozostaw na około kwadrans. Następnie wykonaj te same czynności dotyczące panierowania. Gdy skończysz, otwórz zamrażalnik i pozostaw w nim rybę na około dwadzieścia minut.
W kolejnym kroku rozgrzej olej na patelni. Przykręć ogień i rozpocznij smażenie filetów. Patelnię przykryj pokrywką, smaż przez około 3 minuty. Po tym czasie przewróć rybę na drugą stronę i smaż kolejne 3 minuty. Uważaj, by nie dziubnąć ich widelcem, żeby nie doprowadzić do rozpadnięcia się filetów.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.