Nie do wiary, ale prawdziwe: te chruściki z kwaśnej śmietany są najlepsze na świecie i nie zatrzymasz się tylko na karnawale.
593
W naszej rodzinie chruściki to nieodzowny element okresu karnawałowego.
Mój wybór zawsze pada na przepis mojej mamy, miłośniczki kwaśnej śmietany, mimo prób innych receptur. Ich puszystość, miękkość i niezrównany smak to coś wyjątkowego. Spróbuj sam, a przekonasz się, jak wielki sukces odniosą w Twoim domu. 🙂
Składniki:
sól
olej do smażenia
skórka cytrynowa
2 żółtka
2 łyżeczki rumu
70 g margaryny
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki cukru pudru
6 łyżek kwaśnej śmietany
Do posypania:
cukier puder.
Przygotowanie:
Przygotowanie ciasta jest banalnie proste. Wystarczy jedna duża miska. W niej połącz wszystkie składniki na ciasto. Wyłóż na stolnicę obsypaną mąką i ugnieć dokładnie. Ciasto musi być jednolite, elastyczne i gładkie.
Rozwałkuj i pokrój w prostokąty. W każdym z nich zrób dziurkę pośrodku, a następnie przewlecz przez nią jeden koniec, tworząc charakterystyczny kształt.
Rozgrzej patelnię i smaż chruściki w odpowiedniej ilości oleju. Po usmażeniu odkładaj na ręcznik papierowy.
Gotowe chruściki są już do kosztowania. Smacznego! 🙂