Egipskie ziemniaki to danie, które zasmakuje nawet najwybredniejszym osobą. Zaskakuje swym smakiem i sprawia, że rodzina poprosi o dokładkę.
25 273
Egipskie ziemniaki to bardzo ciekawe danie, które przypadnie do gustu całej rodzinie. Z całą pewnością każdy będzie prosił o dokładkę.
Zaletą tego dania jest to, że jest bardzo sycące i do przygotowania ze składników, które są bardzo łatwo dostępne i lubiane przez prawie wszystkich. Ziemniaki przygotowane w ten sposób są po prostu najlepsze na świecie. Warto je spróbować i przygotować. Zapraszamy do poznania tego wyjątkowego przepisu.
Niezbędne składniki
kilogram ziemniaków
2 łyżeczki oleju
500 gramów mięsa mielonego
2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
200 mililitrów soku pomidorowego lub mały przecier pomidorowy
sól, pieprz
ser do posypania
2 cebule pokrojone w kółka
Jak przygotować?
Zaczynamy od posmarowania blachy olejem. Następnie obieramy ziemniaki i kroimy w cienkie kółka. Układamy je jako pierwszą warstwę przygotowywanej potrawy. Następnie bierzemy mięso mielone i układamy je na ziemniakach. Następna warstwa powstaje z cebuli.
Całość solimy, pieprzymy i doprawiamy do smaku. Na to kładziemy górną warstwę ziemniaków. Do tego dodajemy jogurt wymieszany z sokiem pomidorowym. Doprawiamy po raz kolejny, lekko kropimy oliwą i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 200 stopni pod przykryciem z folii.
Po około 30 minutach zdejmujemy folię i danie posypujemy serem. Po rozpuszczeniu sera danie jest gotowe do jedzenia. Smacznego.