Jak zrobić gęsty i aromatyczny dżem wiśniowy. Przepis nie wymaga żadnych dodatków i długiego gotowania.

Dziś zrobimy przepyszny dżem wiśniowy. Receptura nie wymaga żadnych dodatków i długiego gotowania. Smak jest delikatny z lekką kwasowością – idealnie!

Mimo iż jest bardzo gęsty, jest jednocześnie miękki i łatwy do rozsmarowania np. na tostach czy plackach. Możesz go także dodać do ciast, rolad czy naleśników.

Dżem wiśniowy

Składniki

  • 1 kg wiśni bez pestek
  • 500 g cukru
  • 10 g agar-agar
  • 100 ml wody

Przygotowanie

Przede wszystkim musisz wysterylizować słoiki i pokrywki. Wiśnie umyj i wydrąż, aby uzyskać 1 kg czystych owoców. Włóż wiśnie do rondla i zasyp cukrem. Jeśli są one bardzo kwaśne, ilość cukru możesz zwiększyć o 50-100 g. Teraz owoce z cukrem zblenduj na gładką masę.

Następnie do małego rondelka z grubym dnem wlej około 100 ml masy wiśniowej. Dodaj agar agar i bardzo dobrze wymieszaj. Następnie odstaw rondel na bok. Podczas gdy agar-agar pęcznieje, zacznij gotować dżem. Umieść rondel na średnim ogniu i gotuj przez 5 minut od początku wrzenia. Konieczne jest, abyś stale usuwał powstałą piankę z góry. Następnie zdejmij garnek z kuchenki.

Garnek z agarem połóż na małym ogniu. Przy ciągłym mieszaniu masa powinna bardzo szybko zgęstnieć. Jest to wskaźnik dobrej jakości agaru. Jeśli tak się nie stało lub masa stała się tylko trochę gęsta, lepiej nie gotować z nią dżemu. Jeśli płyn w rondlu bardzo szybko zgęstnieje, dodaj do niego 100 ml wody i dobrze wymieszaj.

Gdy masa jest całkowicie jednorodna, można ją zdjąć z ognia i wlać do drugiego rondla. Następnie należy przyszły dżem ponownie gotować przez 5 minut. Przez cały ten czas musisz dobrze mieszać.

Następnie wystarczy wlać składniki do słoików, zamknąć pokrywkami i odwrócić je do góry dnem. Wkrótce masa całkowicie zgęstnieje. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!