Cudowny dżem truskawkowy bez wysiłku: Po co kupować w sklepie jak można zrobić samemu z tego prostego przepisu
286
Bardzo podoba mi się ten przepis na dżem truskawkowy, bo jest tak prosty, że nie trzeba go nawet mieszać ani konserwować. Truskawki z cukrem i innymi składnikami wystarczy włożyć do piekarnika i po prostu zamknąć w słoikach.
Składniki:
1 kg truskawek
250 g cukru (jeśli truskawki są słodkie, dodać mniej, niektórzy mogą bez)
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki rumu
trochę wanilii
Przygotowanie:
Ilość cukru zależy również od tego, jak słodki jest owoc.
W ten sposób można przygotować także konfiturę morelową, śliwkową, malinową lub inną owocową. Nie zapominaj, że jagody są bardziej kwaśne, dlatego dodajemy cukier.
W przypadku truskawek jest to wątpliwe, naprawdę musisz sam zdecydować, jak słodki ma być twój dżem. Jeśli zamierzasz zrobić więcej, po prostu zwiększ proporcje pozostałych składników.
Jak zrobić?
Oczyść truskawki i pozostaw do wyschnięcia na papierowym ręczniku. Rozłóż je na blasze do pieczenia. Zalać sokiem z cytryny.
Mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec 20 minut. Następnie usuwamy truskawki i jeśli chcemy, dodajemy cukier. Piec w tej samej temperaturze przez kolejne 15 minut. Nie mieszamy dżemu!
Następnie zerwij truskawki, zalej je rumem, dodaj wanilię. Nie mieszamy ponownie. Piec kolejne 10 minut.
Zalecamy nie włączać wentylatora, aby zapobiec pieczeniu truskawek. Jeszcze gorący dżem przełóż do szklanek. Zamkniemy prawidłowo. Odwracamy to do góry nogami. Pozostawić do ostygnięcia w ciemnym miejscu. Wszystko gotowe! Życzymy smacznego! 🙂