Drożdżówki z kremem waniliowym i czekoladą. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch.

Drożdżówki z kremem waniliowym i czekoladą – sposób przygotowania

Słodkie wypieki z kremem waniliowym i kawałkami czekolady są wyjątkowo smaczne. Jej efektowny kształt osiągniesz prostym trikiem.

Ciasto

  • zwykła mąka – 350 gr
  • cukier z kaszy manny – 60 g
  • cukier waniliowy – 8 gr
  • suszone drożdże – 7 gr
  • sól – 1 szczypta
  • żółtko – 1 szt
  • olej – 30 ml
  • mleko – 180 ml

Nadzienie

  • jajko – 1 szt
  • cukier z kaszy manny – 60 g
  • cukier waniliowy – 8 gr
  • skrobia kukurydziana – 50 gr
  • mleko – 300 ml
  • ciasteczka czekoladowe – w razie potrzeby

Przed pieczeniem

  • jajko – 1 szt
  • mleko – 1 łyżka

Przygotowanie

W rondelku umieścić jajka, cukier, cukier waniliowy i mąkę kukurydzianą. Wymieszaj wszystko. Następnie dodać mleko i gotować na kuchence, ciągle mieszając, aż krem ​​zgęstnieje. Mieszaj jeszcze chwilę. Włożyć do miski, przykryć folią i odstawić do schłodzenia w lodówce.

Do miski wsyp mąkę, cukier waniliowy, cukier, suche drożdże i szczyptę soli i wymieszaj. Następnie dodać olej, 1 żółtko i zalać ciepłym mlekiem. Zagnieść wszystko na gładkie, nieklejące się ciasto, pod koniec możesz też pomóc naoliwionymi rękami. Następnie przykryj ciasto folią i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować. Z połowy rozwałkuj naleśnik w kształcie kwadratu o grubości około 3 milimetrów. Następnie nałóż krem ​​z jednej strony do dwóch trzecich całkowitej szerokości. Następnie posyp trochę czekolady (lub posiekanej kostki czekolady) na wierzchu kremu. Złóż nienatłuszczoną trzecią część ciasta na natłuszczoną, a następnie złóż na nią ostatnią natłuszczoną trzecią. Brzegi ciasta łączymy ze sobą i lekko dociskamy.

Odetnij dwie krawędzie, w których znajdują się połączenia. Następnie naleśnik podzielić na ósemki. Każdą z nich skręcić w śmigła i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia na 20 minut.

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C. Ubij jajko z odrobiną mleka w misce i posmaruj nim górną część drożdżówek. Po upływie czasu wyrastania piecz je przez 25 minut. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!