Babciny przepis na bułeczki z jabłkami, których smak zapamiętałam na całe życie
Drożdżowe bułeczki jabłkowe to nie tylko idealna przekąska, ale także kompletne śniadanie. Są sycące, umiarkowanie słodkie i przepyszne! Możesz je łatwo zabrać do pracy, na piknik czy spakować dzieciom do szkoły na drugie śniadanie. Poświęć tylko pół godziny na przygotowanie tych słodkości, których smakiem będziesz się cieszyć nawet przez kilka dni!
Składniki:
- 250 ml mleka
- 350 g mąki pszennej
- 40 g drożdży
- 6 łyżek cukru
- 40 g masła
- 2 jajka
- 800 g jabłek
- 0,5 cytryny
- rodzynki, cynamon, sól, wanilia do smaku
Przygotowanie:
W głębokiej misce połącz mleko, drożdże i 3 łyżki cukru. Odstaw na 10 minut, w międzyczasie ubij 1 jajko i wanilię, a następnie stopniowo przesiej do nich mąkę. Zagnieć rękoma ciasto, dodając sól i miękkie masło. Następnie do ciasta dodaj mieszankę drożdżową.
Zagnieć ciasto ponownie na powierzchni roboczej. Będzie miękkie i nie przyklei się do dłoni. Uformuj je w kulkę, przełóż do miski i przykryj folią spożywczą. Pozostaw do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Zwiększy swoją objętość co najmniej 2 razy.
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Duś na średnim ogniu na patelni, w razie potrzeby posyp pozostałym cukrem, skrop sokiem z cytryny i dodaj rodzynki. Gdy płyn wyparuje, po około 20 minutach dodaj cynamon. Pozostaw jabłka do ostygnięcia pod pokrywką.
W międzyczasie zagnieć powstałe ciasto, podziel je na małe kawałki. Uformuj z nich kulki, zawiń je w folię i pozostaw na kolejne 15 minut. Następnie na posypanej mąką powierzchni ułóż kawałki ciasta, a na ich środku ułóż nadzienie.
Rozwałkuj, uformuj w bułeczki, aby nadzienie było po środku. Ułóż je kolejno na blasze wyłożonej pergaminem. Przykryj bawełnianym ręcznikiem, pozostaw na 15 minut. Następnie posmaruj je na wierzchu ubitym jajkiem i posyp cukrem. Bułki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Podawaj lekko schłodzone.