Tak łatwo się robi, a smakuje przepysznie: Oryginalna receptura na tradycyjnego dorsza w majonezie.
897
Czy lubisz dorsza? Zawiera on dużą dawkę selenu (tylko 30 dkg dorsza pokrywa już dzienną dawkę selenu) , który odpowiada za budowanie odporności. Zawiera także kwasy tłuszczowe omega 3 i 6.
Wszystko to jest potrzebne, aby wzmocnić odporność, czyniąc nasz organizm bardziej odpornym na wirusy i inne choroby.
Potrzebujesz:
800 – 1000 g fileta z dorsza
400 ml majonezu
350 ml octu
3 – 4 łyżeczki musztardy
3 średnie marchewki
2 cebule
5-6 ziarenek czarnego pieprzu
5 liści laurowych
Sól do smaku
Mielony czarny pieprz do smaku
3 l wody
Przygotowanie:
Do garnka wlej 3 litry wody, dodaj 300 ml octu, liść laurowy, ziarna czarnego pieprzu i gotuj przez około 5-7 minut. Dodaj rozmrożonego dorsza i gotuj około 15 minut. Wyjmij dorsza i ostudź. Marchewki gotuj w osolonej wodzie około 5 minut, w międzyczasie obierz i drobno posiekaj cebulę.
Mięso dorsza rozerwij na mniejsze kawałki lub drobno pokrój. Dodaj startą marchewkę, drobno posiekaną cebulę, majonez, musztardę, ocet, dopraw mielonym czarnym pieprzem i solą. Wstaw do lodówki i odstaw na około 4-5 godzin.
Dorsz smakuje naprawdę wyśmienicie np. ze świeżymi wypiekami, ale możesz go również wykorzystać do przyrządzenia innych smacznych potraw.