Jak przygotować pyszny, domowy pasztet. Pasztet ze sklepu stanie się historią

Francuzi wiedzą, jak pysznie gotować! Ile niesamowitych potraw mamy dzięki kucharzą z Prowansji, Bordeaux, Lazurowego Wybrzeża, Lyonu, Cannes i Normandii.

I chociaż ze względu na wysoki koszt niektórych składników idealnie przestrzegamy niewielu przepisów, to nadal istnieją smakołyki, które można spożywać przynajmniej codziennie i odwzorować przepis w 100%.

Pasztet jest jednym z nich. Wcześniej był serwowany na najbardziej uroczystych wydarzeniach. Dziś zajadamy się nim na co dzień. Dlatego przygotowałam dla Was moje najlepsze przepisy na pyszne, domowe pasztety mięsne i warzywne.

Pasztet z kurczaka i marchewki

pasztet z kurczaka

Składniki

  • 600–700 g piersi z kurczaka
  • 300–400 g marchwi
  • 30-50 g cebuli
  • 1–1,5 łyżeczki soli
  • 3 jajka na twardo
  • 2-3 liście laurowe
  • Papryka, koperek, ocet jabłkowy – do smaku

Przygotowanie

Obierz wszystkie marchewki, pokrój każde warzywo na kawałki.

Weź głęboką patelnię. Wrzuć do niej pierś kurczaka i plasterki marchewki, zalej zimną wodą. Następnie dodaj trochę soli i gotuj przez pół godziny. Około 20 minut po zagotowaniu wody dodaj do niej liść laurowy. Usuń garnek z ognia. Odłóż na bok do ostygnięcia.

Obierz cebulę. Drobno posiekaj paprykę. Zalej warzywa octem i odstaw na 10–15 minut.

Przemiel gotowane mięso i marchewki przez maszynę do mięsa. Zetrzyj ugotowane jajka do masy.

Posiekaj koperek i dodaj do powstałej masy. Odlej ocet i włóż do miski również marynowane warzywa. Wymieszaj wszystko. Dodaj czarny mielony pieprz i sól do smaku.

Pasztet z cukinii

pasta do squasha

Składniki

  • 400 g cukinii
  • 300 g świeżych pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g chudego twarogu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Zmielony czarny pieprz, sól, curry, kolendra, gałka muszkatołowa – do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 pęczek ulubionych ziół

wklej z sosem sojowym

Przygotowanie

Zetrzyj cukinię i posól. Odłóż na pół godziny.

Posiekaj grzyby i cebulę. Następnie zetrzyj marchewki.

Rozgrzej olej na patelni. Najpierw usmaż cebulę. Dodaj kolejno grzyby, a także marchewkę. Wlej sos sojowy. Dodaj przyprawy według uznania. Podsmaż wszystko, aż płyn całkowicie wyparuje. Odłóż na bok do ostygnięcia.

Wyciśnij nadmiar soku z cukinii. Dodaj ją na patelnię, zalej odrobiną wody. Duś warzywo pod pokrywką przez parę minut. Zdejmij pokrywę i smaż, aby woda odparowała.

Dodaj posiekany czosnek i posiekane zioła. Odstaw do ostygnięcia.

Wymieszaj warzywa z grzybami. Zmiel je w blenderze. Następnie dodaj twaróg i zmiel całość na gładką masę.

Pasztet z kurczaka i sera

pasztet z kurczaka

Składniki

  • 300 g gotowanego kurczaka
  • 125 g miękkiego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 ml soku z cytryny
  • 100 g orzechów włoskich

Przygotowanie

Włóż filet, czosnek i ser do blendera. Polej składniki sokiem z cytryny. Zmiel wszystko, a następnie dodaj orzechy.

Teraz ponownie wymieszaj w blenderze, ale tak aby orzechy były jeszcze wyczuwalne. Gotowe!

Pasztet z twarogu z czosnkiem

pasta twarogowa

Składniki

  • 200 g twarogu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki śmietany
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie

Obierz czosnek i zmiel go.

Dodaj czosnek, sól, twaróg i śmietanę do blendera. Zmiel na gładką masę.

Który przepis spodobał Ci się najbardziej? Podziel się z Nami swoją opinią w komentarzach i udostępnij przepisy znajomym w mediach społecznościowych!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!