Jak przygotować pyszny, domowy pasztet. Pasztet ze sklepu stanie się historią
Francuzi wiedzą, jak pysznie gotować! Ile niesamowitych potraw mamy dzięki kucharzą z Prowansji, Bordeaux, Lazurowego Wybrzeża, Lyonu, Cannes i Normandii.
I chociaż ze względu na wysoki koszt niektórych składników idealnie przestrzegamy niewielu przepisów, to nadal istnieją smakołyki, które można spożywać przynajmniej codziennie i odwzorować przepis w 100%.
Pasztet jest jednym z nich. Wcześniej był serwowany na najbardziej uroczystych wydarzeniach. Dziś zajadamy się nim na co dzień. Dlatego przygotowałam dla Was moje najlepsze przepisy na pyszne, domowe pasztety mięsne i warzywne.
Pasztet z kurczaka i marchewki
Składniki
- 600–700 g piersi z kurczaka
- 300–400 g marchwi
- 30-50 g cebuli
- 1–1,5 łyżeczki soli
- 3 jajka na twardo
- 2-3 liście laurowe
- Papryka, koperek, ocet jabłkowy – do smaku
Przygotowanie
Obierz wszystkie marchewki, pokrój każde warzywo na kawałki.
Weź głęboką patelnię. Wrzuć do niej pierś kurczaka i plasterki marchewki, zalej zimną wodą. Następnie dodaj trochę soli i gotuj przez pół godziny. Około 20 minut po zagotowaniu wody dodaj do niej liść laurowy. Usuń garnek z ognia. Odłóż na bok do ostygnięcia.
Obierz cebulę. Drobno posiekaj paprykę. Zalej warzywa octem i odstaw na 10–15 minut.
Przemiel gotowane mięso i marchewki przez maszynę do mięsa. Zetrzyj ugotowane jajka do masy.
Posiekaj koperek i dodaj do powstałej masy. Odlej ocet i włóż do miski również marynowane warzywa. Wymieszaj wszystko. Dodaj czarny mielony pieprz i sól do smaku.
Pasztet z cukinii
Składniki
- 400 g cukinii
- 300 g świeżych pieczarek
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 100 g chudego twarogu
- 2 łyżki sosu sojowego
- Zmielony czarny pieprz, sól, curry, kolendra, gałka muszkatołowa – do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 pęczek ulubionych ziół
Przygotowanie
Zetrzyj cukinię i posól. Odłóż na pół godziny.
Posiekaj grzyby i cebulę. Następnie zetrzyj marchewki.
Rozgrzej olej na patelni. Najpierw usmaż cebulę. Dodaj kolejno grzyby, a także marchewkę. Wlej sos sojowy. Dodaj przyprawy według uznania. Podsmaż wszystko, aż płyn całkowicie wyparuje. Odłóż na bok do ostygnięcia.
Wyciśnij nadmiar soku z cukinii. Dodaj ją na patelnię, zalej odrobiną wody. Duś warzywo pod pokrywką przez parę minut. Zdejmij pokrywę i smaż, aby woda odparowała.
Dodaj posiekany czosnek i posiekane zioła. Odstaw do ostygnięcia.
Wymieszaj warzywa z grzybami. Zmiel je w blenderze. Następnie dodaj twaróg i zmiel całość na gładką masę.
Pasztet z kurczaka i sera
Składniki
- 300 g gotowanego kurczaka
- 125 g miękkiego sera
- 1 ząbek czosnku
- 30 ml soku z cytryny
- 100 g orzechów włoskich
Przygotowanie
Włóż filet, czosnek i ser do blendera. Polej składniki sokiem z cytryny. Zmiel wszystko, a następnie dodaj orzechy.
Teraz ponownie wymieszaj w blenderze, ale tak aby orzechy były jeszcze wyczuwalne. Gotowe!
Pasztet z twarogu z czosnkiem
Składniki
- 200 g twarogu
- 2-3 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki śmietany
- 1 szczypta soli
Przygotowanie
Obierz czosnek i zmiel go.
Dodaj czosnek, sól, twaróg i śmietanę do blendera. Zmiel na gładką masę.