Domowe ślimaki kremowe z ciasta drożdżowego – Palce lizać.

Domowe ślimaki kremowe z ciasta drożdżowego – procedura przygotowania

Domowe ślimaki kremowe są chrupiące na powierzchni i kremowo miękkie dzięki nadzieniu. Można je podawać jako deser do kawy, ale także jako słodkie śniadanie.

Ciasto

  • mleko – 200 ml
  • cukier – 50 g
  • suszone drożdże – 8 g
  • masło – 20 g
  • olej – 3 łyżki
  • białko jaja – 1 szt
  • mąka – 350 g
  • sól – 1 łyżeczka

Nadzienie

  • cukier – 40 g
  • skrobia kukurydziana – 20 g
  • żółtko jaja – 1 szt
  • mleko – 250 ml
  • cukier waniliowy – 1 łyżeczka

Dodatkowo

  • żółtko jaja – 1 szt
  • mleko – 2 łyżki
  • cukier puder – do smaku

Przygotowanie

Najpierw przygotuj ciasto mieszając mleko z cukrem i suchymi drożdżami. Do powstałej masy dodać miękkie masło, olej, białko i część mąki. Składniki wymieszać na gładką masę, dodać resztę mąki i sól. Z powstałej mieszanki zagnieść ciasto, przykryć folią spożywczą i ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

W międzyczasie przygotuj nadzienie, mieszając cukier, skrobię kukurydzianą, żółtko i mleko z cukrem waniliowym w rondlu, który stawiasz na kuchence. Podgrzewaj płyn, ciągle mieszając, aż zgęstnieje – zajmie to około 2-4 minut. Następnie zdejmij mieszaninę z ognia i przelej ją do miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw do swobodnego ostygnięcia. Wskazówka: Połóż folię na misce tak, aby bezpośrednio dotykała kremu. Dzięki temu nie tworzy się na nim skorupa.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanym mąką wałku do ciasta o wysokości 0,5 cm i pokroić nożem w paski o szerokości około 2 cm. Skręć każdy pasek w spiralę, jak pokazano na poniższym filmie.

Ciasto ślimakowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy żółtkiem rozmieszanym w mleku. Następnie na ciasto nałóż schłodzony krem. Wskazówka: Do dekoracji użyj rękawa cukierniczego, który wystarczy wypełnić kremem. Piec domowe ślimaki kremowe w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut.

Uwaga: Gdy deser budyniowy jest jeszcze ciepły, posyp go cukrem pudrem, poczekaj, aż ostygnie i możesz podawać.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!