Lubisz delektować się pysznymi kiełbaskami na śniadanie lub jako przekąskę? W takim razie z pewnością zachwyci Cię domowe salami wieprzowo-wołowe. Jest dużo zdrowszy od kupnego i jest też dużo tańszy. Od razu możesz się o tym przekonać.
Najpierw pokrój wieprzowinę i wołowinę na mniejsze kawałki (powinna być bardzo zimna).
Następnie zmiel go drobno za pomocą młynka w większej misce.
Dodaj do tego mieszankę o nazwie Praganda i zmieloną gałkę muszkatołową.
Włącz także mrożone mleko i jajka.
Wszystko dokładnie wymieszaj czystymi rękami i mieszaj, aż masa będzie gładka.
Następnie podziel masę mięsną na dwie równe części i zawiń je niczym duży „cukierek” w folię spożywczą. Dobrze sklej krawędzie i zawiąż węzeł.
Teraz rozgrzej piekarnik do około 75°C i kontynuuj gotowanie obu salami w dużym rondlu na delikatniejszym ogniu. Woda powinna mieć temperaturę około 80°C. Po chwili wstawiamy garnek z salami do piekarnika i powoli gotujemy przez około dwie godziny.
Na koniec ostrożnie wyjmij ugotowane, domowe salami z piekarnika i mocno ostudź w misce z lodowatą wodą.
Na koniec wyjmij mięso z folii i pokrój je w cieńsze plasterki.
Salami podawaj ze świeżym pieczywem lub warzywami według uznania.
Przechowuj produkt w lodówce. Ciesz się posiłkiem. Przygotowując domowe salami, można całkiem nieźle poeksperymentować ze smakami. Oprócz mielonej gałki muszkatołowej w mieszance mięsnej sprawdzi się również drobno posiekana natka pietruszki, szczypiorek czy kolendra. Można dodać także posiekane zielone oliwki, suszone pomidory czy paprykę. To od Ciebie zależy, jak dodasz salami.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.