Domowe bułki jak z piekarni: Piecze się je w zaledwie 10 minut i nigdy nie jadłaś lepszego domowego chleba.

Rewelacyjne bułki jak z profesjonalnej piekarni – uczciwe, chrupiące nawet na drugi dzień i z miękkiego ciasta.

Przepis jest wyjątkowy, ponieważ jest bardzo prosty, szybki, a ciasto jest naprawdę pyszne. Nasze rodzynki są tak smaczne w domu, że zjadamy je nawet same, nie potrzeba żadnych dodatków. Używam tego ciasta nawet do pieczenia bułek.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 6 łyżek mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 80 g świeżych drożdży
  • 25 gramów soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 żółtko

Przygotowanie:

Ciasto na zakwasie przygotowujemy ze składników w klasyczny sposób. Najpierw zakwas z letniego mleka, cukier i drożdże. Następnie dodajemy pozostałe składniki.

Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Z wyrośniętego ciasta uformować 27 małych kulek. Pozwól im trochę fermentować pod ręcznikiem.

Gdy kulki wyrosną, rozwałkuj każdą na placek o długości około 20 cm.

Rozwałkuj każdą kulkę, a następnie zwiń ją w rulon.

Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 10 minut. Posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 10 minut.

Bagietki są fantastycznie smaczne i długo zachowują świeżość. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!