Domowe bułki jak z piekarni: Piecze się je w zaledwie 10 minut i nigdy nie jadłaś lepszego domowego chleba.
2 535
Rewelacyjne bułki jak z profesjonalnej piekarni – uczciwe, chrupiące nawet na drugi dzień i z miękkiego ciasta.
Przepis jest wyjątkowy, ponieważ jest bardzo prosty, szybki, a ciasto jest naprawdę pyszne. Nasze rodzynki są tak smaczne w domu, że zjadamy je nawet same, nie potrzeba żadnych dodatków. Używam tego ciasta nawet do pieczenia bułek.
Składniki:
1 kg mąki pszennej
6 łyżek mleka
2 łyżki oleju
80 g świeżych drożdży
25 gramów soli
1 łyżeczka cukru
1 żółtko
Przygotowanie:
Ciasto na zakwasie przygotowujemy ze składników w klasyczny sposób. Najpierw zakwas z letniego mleka, cukier i drożdże. Następnie dodajemy pozostałe składniki.
Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Z wyrośniętego ciasta uformować 27 małych kulek. Pozwól im trochę fermentować pod ręcznikiem.
Gdy kulki wyrosną, rozwałkuj każdą na placek o długości około 20 cm.
Rozwałkuj każdą kulkę, a następnie zwiń ją w rulon.
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 10 minut. Posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 10 minut.
Bagietki są fantastycznie smaczne i długo zachowują świeżość. Życzymy smacznego! 🙂