Roślina pomagająca na różne dolegliwości i choroby. Przepis.
910
Herbata z liści oliwnych zawiera oleuropeinę, czyli związek aktywny, który zawiera właściwości korzystne dla ludzkiego organizmu. Związek ten ma działanie przeciwpasożytnicze i przeciwgrzybiczne. Jest pomocny przy leczeniu infekcji, w leczeniu zakażeń bakteryjnych i grzybicznych.
Oleuropeina jest naturalnym sposobem drzew oliwnych na obronę przed grzybami i wirusami, przez które są atakowane, zauważyli to starożytni i rozpowszechnili przyjmowanie liści i owoców tego gatunku drzew.
Herbatę z liści drzewa oliwnego, którą jak już wiemy, warto pić, można przygotować na głównie dwa sposoby.
Zalewanie liści wodą, w ilości około 20 sztuk na 2 litry wrzątku.
Wkładanie liści do gotującej się wody na około 10 minut.
Dodatkowo, do herbaty można dodać miód, cytrynę, konfitury do smaku.
Pamiętajmy o prozdrowotnych właściwościach liści z drzewa oliwnego i pijmy na zdrowie. Przy wyborze herbaty warto zwrócić uwagę na dostawcę, aby mieć pewność, że są to liście z dobrego źródła. Lepszym wyborem od herbaty w torebkach jest herbata liściasta.