Od wakacji nie jestem na żadnej diecie, ale jedząc tak dzień i noc, schudłam już 3 kg.
501
Pieczone warzywa – najlepszy przepis na smaczny i zdrowy obiad w domu. Od razu Ci się spodoba prosty przepis.
Doskonały smak i szybkie rezultaty – to wszystko czeka na Ciebie po zamianie ryżu i ziemniaków na tę fantastyczną przystawkę, która odmieni Twoją dietę i pomaga w odchudzaniu.
Składniki:
1/2 białej kapusty
2 cukinie
1 duża marchewka
2 ziemniaki
1 słodka papryka
30-50 ml oliwy z oliwek
sól
2 łyżeczki ulubionej przyprawy
1 ząbek czosnku
Na sos:
4-5 łyżek białego jogurtu lub kwaśnej śmietany
musztarda
1 ogórek kiszony
koperek
Przygotowanie:
Do miski włożyć kapustę, drobno pokrojoną. Cukinię obierz skrobakiem i odetnij końce.
Staranne obieranie marchwi oraz usunięcie zakończeń jest początkowym etapem przyrządzania pysznych pieczonych warzyw.
Następnie, ziemniaki również muszą być obrane i pokrojone na mniejsze części, zaś cukinia powinna być drobno posiekana i umieszczona w oddzielnej misce.
Plastry papryki, z usuniętymi nasionami i szypułkami, przygotuj w kolejnym naczyniu.
W małej miseczce połącz oliwę z oliwek, sól, pieprz oraz starty czosnek.
Po kolei wkładaj warzywa do worka do pieczenia, dodając przyrządzoną mieszankę olejów.
Worek energicznie potrząśnij, zamknij i wykonaj kilka niewielkich dziur przy użyciu szpikulca, a następnie umieść go na blaszce do pieczenia.
Piecz przez godzinę w temperaturze 180°C.
W oddzielnej misce połącz śmietanę, musztardę, siekaną natkę pietruszki oraz drobno pokrojony ogórek kiszony.
Serwuj z delikatnym sosem w towarzystwie pieczonych ziemniaków. Smacznego!