Od wakacji nie jestem na żadnej diecie, ale jedząc tak dzień i noc, schudłam już 3 kg.

Pieczone warzywa – najlepszy przepis na smaczny i zdrowy obiad w domu. Od razu Ci się spodoba prosty przepis.

Doskonały smak i szybkie rezultaty – to wszystko czeka na Ciebie po zamianie ryżu i ziemniaków na tę fantastyczną przystawkę, która odmieni Twoją dietę i pomaga w odchudzaniu.

Składniki:

  • 1/2 białej kapusty
  • 2 cukinie
  • 1 duża marchewka
  • 2 ziemniaki
  • 1 słodka papryka
  • 30-50 ml oliwy z oliwek
  • sól
  • 2 łyżeczki ulubionej przyprawy
  • 1 ząbek czosnku

Na sos: 

  • 4-5 łyżek białego jogurtu lub kwaśnej śmietany
  • musztarda
  • 1 ogórek kiszony
  • koperek

Przygotowanie:

Do miski włożyć kapustę, drobno pokrojoną. Cukinię obierz skrobakiem i odetnij końce.

Staranne obieranie marchwi oraz usunięcie zakończeń jest początkowym etapem przyrządzania pysznych pieczonych warzyw.

Następnie, ziemniaki również muszą być obrane i pokrojone na mniejsze części, zaś cukinia powinna być drobno posiekana i umieszczona w oddzielnej misce.

Plastry papryki, z usuniętymi nasionami i szypułkami, przygotuj w kolejnym naczyniu.

W małej miseczce połącz oliwę z oliwek, sól, pieprz oraz starty czosnek.


Po kolei wkładaj warzywa do worka do pieczenia, dodając przyrządzoną mieszankę olejów.

Worek energicznie potrząśnij, zamknij i wykonaj kilka niewielkich dziur przy użyciu szpikulca, a następnie umieść go na blaszce do pieczenia.

Piecz przez godzinę w temperaturze 180°C.

W oddzielnej misce połącz śmietanę, musztardę, siekaną natkę pietruszki oraz drobno pokrojony ogórek kiszony.

Serwuj z delikatnym sosem w towarzystwie pieczonych ziemniaków. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!