Prosty i sprawdzony przepis na kotlety pożarskie. Instrukcje.
2 350
Kotlety pożarskie to znany i ceniony przez gospodynie przepis na smaczną, ekonomiczną i szybką przekąskę. Oto przepis na błyskawiczne kotlety, który zachwyci całą rodzinę. Do dzieła!
Składniki:
Sól – około łyżeczki
Filet z piersi kurczaka – 800 g
Masło (miękkie) – 80 g
dwa średnie jajka
olej słonecznikowy – 10 łyżek
bułka tarta drobnoziarnista – 6 łyżek
chleb – około 100
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności należy namoczyć kromki chleba w wodzie na około 10 minut. Po tym czasie odsączamy płyn. W międzyczasie kroimy filet z kurczaka na małe fragmenty.
Składniki przeciskamy przez maszynkę do mięsa po czym przekładamy do miski. Jajka wbijamy do masy, doprawiamy wszystko przyprawami i mieszamy. Na koniec dosypujemy łyżeczkę soli.
Masę mięsną wyrabiamy ręką aż do momentu kiedy stanie się gładka i miękka. W ostatnim etapie dzielmy mięso na osiem równych części. Miękkie masło dzielimy na podłużne kawałki również na tyle samo części.
Teraz formujemy kotlety rozpłaszczając je na kształt placków. W centralnej części każdego układamy masło i zamykamy je w środku. Na talerzyk wysypujemy bułkę tartą i obtaczamy każdy kotlet z osobna.
Na patelni rozgrzewamy olej na którym smażymy kotlety, do momentu zarumienienia po obu stronach. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza i wstawiamy do niego kotlety na około 10 minut.
Po tym czasie wyjmujemy gotową potrawę i podajemy ją na ciepło. Danie może stanowić smaczną przystawkę lub dodatek do obiadu.
Kotlety pożarskie najlepiej smakują z ziemniakami lub chlebem. Smacznego potrawa jest gotowa!