Niepieczony deser mleczny z owocami. Szybki i prosty w wykonaniu przepis, który wykorzystasz nie raz w swojej kuchni
27 957
Niepieczony deser mleczny z owocami – sposób przygotowania
Jeśli masz ochotę na deser wypełniony owocami, którego przygotowanie nie zajmie wieczności, dobrze trafiłeś. Nie tylko świetnie smakuje, ale jest też pełna witamin.
Owoce
mandarynka – 4 szt
kiwi – 2 szt
grejpfrut – 1 szt
jabłko – 1 szt
banan – 1 szt
Baza mleczna
cukier – 8 gr
woda – 50 ml
mleko – 350 ml
słodzone mleko skondensowane – 200 ml
biały jogurt lub kwaśna śmietana – 200 g
Przygotowanie
Obierz mandarynki, przekrój dwie, pozostałe podziel na kliny. Obierz kiwi i pokrój w półpierścienie. Obierz grejpfruta, usuń białe błony wokół miąższu i pokrój go na mniejsze kawałki. Usuń rdzeń z jabłka i pokrój je w kostkę ze skórką. Banana pokroić w krążki.
W szklanej foremce o pojemności 1,5 litra rozłóż część mandarynek i innych owoców na dnie i po bokach (patrz wideo), resztę na razie zachowaj. Do garnka włożyć agar i wodę, wymieszać i zagotować. Następnie dodaj mleko i słodzone mleko skondensowane i gotuj przez kolejne 2 minuty. Zdejmij garnek z palnika, dodaj jogurt naturalny lub śmietanę i wymieszaj.
Dodaj pozostałe kawałki owoców do mieszanki mlecznej i wymieszaj. Następnie wlej wszystko do formy i wygładź. Pracuj energicznie, agar szybko krzepnie. Pozostaw deser do ostygnięcia w lodówce, pokrój na porcje i podawaj.