Deser z orzechami i białą czekoladą. Jest to idealna przekąska, która dostarczy Wam energii na cały dzień.

 

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny, pożywny i łatwy do zrobienia deser z orzechami i białą czekoladą. Jest to idealna przekąska, która dostarczy Wam energii na cały dzień. Mam nadzieję, że Wam się spodoba!

Składniki

  • 85 g migdałów
  • 85 g orzechów nerkowca
  • 85 g pestek słonecznika
  • 85 g orzeszków ziemnych
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 70 g miodu
  • 85 g białej czekolady
  • 1-2 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie

Zmiksuj migdały, orzechy nerkowca, pestki słonecznika i orzeszki ziemne w blenderze, aż uzyskasz drobną mieszankę. Dodaj 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej do zmiksowanej mieszanki orzechów. Dodaj 70 g miodu i dobrze wymieszaj, aż składniki się połączą. Nasmaruj formę olejem roślinnym, aby zapobiec przywieraniu masy. Roztop 85 g białej czekolady w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Dodaj 1-2 łyżki oleju roślinnego do roztopionej czekolady i dobrze wymieszaj.

Wylej mieszankę orzechów i miodu do nasmarowanej formy. Na wierzch wylej roztopioną białą czekoladę, równomiernie ją rozprowadzając. Włóż formę do lodówki i pozostaw, aż czekolada całkowicie stwardnieje (około 1-2 godziny). Wyjmij deser z formy i pokrój na kawałki.

Deser okazał się bardzo pożywny i łatwy do zrobienia. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!